Visszahívást kérek

Hőszivattyús fűtési rendszer előnyei és hátrányai

Ma bátran kimondhatjuk, hogy a hőszivattyús fűtés az egyik legkorszerűbb megoldás, ráadásul megújuló energiaforrás lévén a Földünknek is teszünk vele egy szívességet.

Hőszivattyús fűtési rendszer előnyei és hátrányai

Hőszivattyús rendszer működése

Sokan napelemekkel egészítik ki, hogy még látványosabb hatást érjenek el, amivel teljesen nullára csökkentik az energiafelhasználásukat, tehát a villanyszámlát.

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a nyári kánikulában is használható, csak éppen a légkondi szerepét fogja betölteni. Minden felhasználó a saját igényeit figyelembe véve választhatja ki a számára leghatékonyabb hőszivattyús fűtési fajtát.

Hány féle hőszivattyús rendszer létezik?

Ha körbenéznünk a piacon, akkor általában négyféle hőszivattyús fűtési rendszerrel találkozunk, amik nemcsak az világ különböző pontjain, hanem hazánkban is széles körben elterjedtek. Nézzük ezeket részletesebben!

Levegő – levegő hőszivattyús fűtés

Mára a hőszivattyús klímaberendezések könnyedén megbirkóznak a -30 fokos hőmérséklettel, ugyanakkor nem kell a fűtés hatékonysága miatt sem aggódnunk.

Levegő - levegő hőszivattyú előnyei

A levegő – levegő hőszivattyú előnye, hogy nagyon gyorsan zajlik a telepítés, tehát nem veszítünk vele időt. A kedvező ár miatt Magyarországon sokan választják, főleg, hogy nálunk nem szoktak extrém hidegek lenni, vagy legalábbis nem hónapokig.

A felhasználók legtöbbje azért szereti, mert a téli fűtés mellett a nyári hűtésre is ugyanúgy használható, amihez végig megbízható működés jár.

Ha pedig valamilyen meghibásodást tapasztalunk, akkor a karbantartás gyors lesz és megfizethető. A könnyű kezelhetőség csak hab a tortán, gondoskodik arról, hogy bárki megtanulja.

Levegő - levegő hőszivattyú hátrányai

Ahogy megszokhattuk, a hátrányokkal is számolni kell. Mivel a rendszer a levegőt használja fel, így mindig számolnunk kell az áramlásból adód zajjal és levegőmozgással.

Igaz, hogy egy idő után megszokja az ember, de az elején mindenki hallani fogja azt a háttérből jövő zúgást, amiről először nem tudja, hogy micsoda.

Ugyanez igaz a légmozgásra is, meg kell szokni, hogy enyhe szellő fúj az arcunkba, és ha az egészségi állapotunk miatt ez zavar, akkor olyan beltéri egységet kell választani, ami megoldja ezt a problémát.

Levegő – víz hőszivattyú

Ma ez a legelterjedtebb berendezés, a legtöbben hőszivattyús kazánként ismerik. Itt mindig a levegőből nyerjük ki az energiát, és a vizet melegítjük fel vele.

A levegő mindenhol megtalálható, így szó szerint bármikor felhasználható.

A hőszivattyú ezt használja ki, mivel először beszívja a vizet, majd egy hőcserélőn keresztül lehűti és kivezeti a természetbe.

Két fő csoportját különböztetjük meg, az egyik a monoblokk, a másik a split, előbbinek nincs külön kültéri és beltéri egysége, utóbbinak azonban van.

Levegő - víz hőszivattyú előnyei

Levegő - víz hőszivattyús rendszer hátrányai

Ebből következtethetünk a hátrányára, ami sajnos hazánkban is meglátszik.

A hőszivattyú mindig a külső hőmérséklettől függ, csak akkor jó a teljesítménye, ha az időjárás megkegyelmez nekünk.

Magyarország évi átlaghőmérséklete szerencsére nem túl alacsony, de fel kell rá készülnünk, hogy néhány héten keresztül az energiafogyasztás lényegesen megugrik majd.

Az is a hátrányok közé tartozik, hogy főleg alacsony hőmérsékletű felületek főtésére alkalmas, tehát a radiátor helyett a padlóba, a falba vagy a mennyezetbe szokták igazán kihasználni a tulajdonságait.

Hőszivattyú telepítése minősített szakemberektől

Keressen minket telefonon a +36305596641 vagy kérje egyedi online ajánlatunkat!

Elérhetőségek

Víz – víz hőszivattyú rendszer

Ebben a kategóriában mindig vízkivétel nélküli és vízkivétellel működő hőszivattyú közül tudunk választani. A vízkivétel nélküli a földet vagy a felszíni vizeket használja fel. Ezek a második legfelkapottabbak, azonban mindig szükségünk lesz valamennyi szabad földterületre, mivel a felső talajréteg 100 méter mélységig raktározza el a geotermikus energiát.

Amennyiben nincs elég helyünk, akkor földszondás kivitelben is választhatunk. A talajkorrektoroknak vízszintes kialakítása van, a föld hő szondák azonban mindig vízszintesek.

víz - víz hőszivattyú előnyei

A víz – víz hőszivattyú előnye, hogy nagyon gazdaságos megoldás, azonban Magyarországon kevés házban található meg. Amennyiben rendelkezünk elég hellyel, megszerezzük a szükséges összeget a beruházáshoz, akkor

elbúcsúzhatunk a későbbi villanyszámlától, mivel nagyon stabil hőszivattyús fűtést kapunk érte cserébe

A hatékonyság pedig nemcsak a tulajdonosnak, hanem a Földünk állapotának is kedvez.

víz - víz hőszivattyú hátrányai

Hátránya, hogy magas elvárásokat támaszt a talajvíz minőségével szemben, ami a magyar földön keményebb szokott lenni az átlagnál, így nem mindig használható.

A jogszabályok miatt a felhasznált vizet vissza kell juttatni a helyére, ami rontja a hatásfokot, hiszen lényegesen több energiafelhasználással jár. Egy nyerő kútra általában kettő nyelő kutat kell elhelyezni, ami növeli a beruházási költségeket, így sok felhasználó inkább más megoldáshoz folyamodik.

Talajkollektoros hőszivattyú

Ezt a rendszert földkollektoros hőszivattyúként is ismerjük, a lényege, hogy mindig a felső talajréteg hőjét hasznosítja, amit a fagynak ellenálló csövekben visz tovább. Itt általában 1,5 méteres mélységről beszélünk, miközben figyelembe vehetjük a kerti növényeket is. Ez arról biztosítja a vásárlót, hogy

utólag is beszerelhető, nem csak az építkezés során

Amikor virágok vannak a cső fölött, akkor minden esetben legalább 30 centiméter távolság választja el a csöveket a növényektől. A talajkollektorokban mindig víz és propilénglikol kering, de nem kell a mélybe ásnunk, hanem a talajhoz közel marad, bár vízszintesen így is eléri a több száz méter hosszt.

talajkollektoros hőszivattyú előnyei

A talajkollektoros fűtés előnye, hogy nagyon jó a hatékonysága, és a többi megoldáshoz képest állandónak számít.

Nem számít, hogy téli fagy van odakint vagy nyári kánikula, ugyanúgy ki tudjuk használni. Az is az előnyök között szerepel, hogy nem kell engedélyt kérnünk a talajmunkához, csak megfelelő nagyságú területre lesz szükség.

talajkollektoros hőszivattyú hátrányai

Ebből következnek a hátrányok is. Ha egy 100 négyzetméteres házat akarunk kifűteni vele, akkor nagyjából 300 négyzetméteres kertre lesz szükségünk, mivel a rendszer helyigénye igen nagy. A csövek lefektetéséhez nagy földmunka kell, ami egyáltalán nem költséghatékony. A telepítés kicsit macerás és hosszabb időt vesz igénybe, ráadásul a csövek közelében nem lehet sem fát ültetni, sem épületet felhúzni.

Hőszivattyú fűtési rendszer előnyei és hátrányai általában

A hőszivattyús fűtési rendszer általánosságban véve rengeteg előnnyel rendelkezik. Ha végignézzük az alábbi felsorolást, akkor lehet, hogy azonnal kedvünk támad energiaforrást cserélni és inkább a geotermikus erőkre bízni magunkat. Nézzük a konkrét előnyöket!

  • Hatékonyság. A hőszivattyú általában hatékonyabb a többi rendszernél. A működéséhez szükséges energia többszörösét tudja a környezetéből elvonni, bizonyos berendezések hatásfoka az 500%-ot is eléri!
  • Gazdaságos. Nem szabad csak a havonta kifizetett számlákat nézni, hanem érdemes inkább az egészet figyelni. A hőszivattyú kiépítésénél nincsen kémény, nem kell fűtőanyagot tárolni, nem kell kéményseprőnek kijönnie és nincs gázbekötés. Ha pedig a működését nézzük, akkor sokkal gazdaságosabb, mint a klíma működtetése és a meleg víz előállítása.
  • Értékes. Csak mellékesen kell megjegyezni, hogy a ház értékén is emel, így egy későbbi eladás során megtérül a befektetés.
  • Biztonságos. Nincs szénmonoxid mérgezés, nincs robbanás, az egész család nyugodtan aludhat mellette.
  • Környezetbarát. Nincs károsanyag kibocsátás, ezzel máris megelőzi a legtöbb rendszert, bár érdemes megnézni a hátrányoknál kifejtett pontot is!
  • Független. Nem kell többé tartani a szolgáltatók áraitól, végre saját magunknak termeljük meg a szükséges energiát.
  • Kényelmes. A hőszivattyús fűtési rendszer mindig halk, az elindítás egy gombnyomással történik, bárki megtanulja a használatát.
  • Támogatott. Ha a hőszivattyús fűtést választjuk, akkor állami támogatást kérhetünk rá.

Ahogy mindig, a hőszivattyús fűtés hátrányai is megérdemelnek pár sort. Mielőtt eldöntjük, hogy milyen energiát fogunk használni, érdemes elolvasni ezt a részt.

  • Áramhasználat. Igen, a hőszivattyú működéséhez áram kell, ennek a termelése és szállítása pedig környezetszennyezéssel jár, ami az ökológiai mérleget lényegesen lerontja.
  • Drága. A beruházási költség általában 8 év alatt térül meg.

Hőszivattyús fűtési rendszer beépítésének a költsége

Egy átlagos családi háznál a levegő – víz hőszivattyús rendszer 2-3 millió forintba kerül, a geotermikus pedig akár 6 millió forint is lehet.

Az árakat nagy mértékben befolyásolja a fűteni kívánt épület mérete, és a rendelkezésre álló kert nagysága.

Megéri fűteni hőszivattyúval? Mennyi idő alatt térül meg?

Az egyszerű válasz: IGEN!

Amennyiben van rá keretünk, mindenképpen megéri a hőszivattyút választani. A jól megtervezett rendszer és a plusz napelem minden későbbi problémát áthidal, így nem kell sem a meleg vízért, sem az áramért fizetnünk. Ha új építésű háznál alkalmazzuk, akkor 3 év alatt megtérülhet, ellenkező esetben meg kell várnunk az egy évtizedet is. Fontos kiemelni, hogy aki nem teljes felújítás végez, annak a hőszivattyús fűtés hátrányai nagyobbak lesznek, és nem minden esetben éri meg!

A hőszivattyús fűtés akár örök életűnek is nevezhető, ha rendszeresen karban van tartva. Ha pedig rászántuk a telepítésre a milliós összeget, akkor ne hagyjuk, hogy éppen a rutin karbantartások miatt menjen tönkre!

Hogyan válasszunk hőszivattyút?

Mindig keressünk fel egy szakembert, aki a lakóhelyünk adottságai alapján megmondja, hogy melyik fűtési rendszerrel érdemes próbálkoznunk. Az egyre szigorodó energiafogyasztási szabályok minden felhasználót köteleznek a változásra, érdemes minél hamarabb rászánni magunkat a lépésre, de

csak olyan céget keressünk, aki azt is közli velünk, ha nem éri meg a befektetés

Az ABGreen Kft. garanciálisan vállalja a hőszivattyús rendszerek telepítését! Keressen minket bizalommal!

Szeretne többet tudni a hőszivattyús rendszerekről?

Hőszivattyús rendszere műkődése, felépítése és a megfelelő hőszivattyú kiválasztása. Minden, amit hőszivattyú vásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben