Visszahívást kérek

Klíma és légkondicionáló tisztítása házilag! Érdemes nekünk csinálni?

Ha a klíma megvásárlása mellett döntünk, akkor kényelmesen hátradőlhetünk az év további részében. Nem kell többé szenvednünk a nyári kánikulától, ahogy az átmenti időszak fagyos éjjelei sem fognak kárt tenni bennünk. Azonban a klíma beszerzése után sokan megfeledkeznek a tisztításáról.

Miért fontos a klíma rendszeres tisztítása?

A meleg és nedves környezet tökéletes melegágyat készít a baktériumoknak és a gombáknak, amik az emberi szervezetbe jutva légúti megbetegedéseket okoznak, mint például a tüdőgyulladás. A gyártók hiába próbálkoznak innovációs megoldásokkal, a baktériumok még mindig erősebbek, és az egyetlen megoldás az évenként kétszer elvégzett légkondi tisztítás.

Ha nem figyelünk oda a készülék állapotára, akkor nemcsak a saját egészségünkkel játszunk, hanem a klíma működésével és a pénztárcánkkal is.

Amikor a rendszer nincs rendszeresen takarítva, akkor különböző problémák jelentkeznek, amit a garancia sem fog fedezni. Ugyanúgy panaszkodni fogunk a kültéri, mint a beltéri egységre, hiszen ezek között nagy mennyiségű levegő áramlik, a sok kosz azonban meggátolja az útját.

Amikor a levegő akadályozva van, akkor a készülék veszít a hatékonyságából. Azt fogjuk tapasztalni, hogy egyre később hűti le a lakást, és egyre ritkábban éri el a beállított hőmérsékletet. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor a villanyszámlán is jobban meg fog látszani a klíma, mivel a rendszer extra munkát fog végezni ugyanazért az eredményért.

Ha kitűnő működésre vágyunk, akkor a beltéri és a kültéri egység tisztán tartásáról is gondoskodnunk kell. Nézzük, hogyan!

Légkondi tisztítás lépései beltéri egységnél

A beltéri egység tisztítását mindig a hőcserélőknél kell kezdeni. Ehhez először el kell távolítani a porszűrőket, amit a portalanítás és a mosás követ. Következő lépésként a többi szűrőbetétet is le kell mosni, azonban itt nem készültünk el.

Szükség van egy gőztisztítóra, ami az egész rendszert és a hőcserélőt is lefertőtleníti. Ha biztosra akarunk menni, akkor nagy figyelmet szentelünk a fertőtlenítésre, egyesek például ezüst kolloidos vegyszereket is bevetnek.

Ha a klíma tisztítása során azt látjuk, hogy a készülék nagyon koszos, akkor szét kell szerelni, és az összes alkatrészt le kell tisztítani.

Utolsó lépésként egy vegyszeres kezelés jön, ami segít megelőzni a baktériumok, a penészek és a gombák kialakulását, és legalább a következő szezonig használhatóvá és biztonságossá teszi a klímát.

Ha a klíma jó állapotban van, akkor lehet gyorsítani a folyamaton.

1. Eltávolítjuk a műanyag borítást.

2.Befújjuk gomba és baktérium ölő szerrel.

3. A műanyag borításokat, a szűrőket, a hőcserélőt tisztítjuk és átmossuk.

4. Visszahelyezzük a készüléket.

Alapos klíma tisztítás házilag nem lehetséges, ezért érdemes professzionális segítséget kérni hozzá.

Klímatisztítás lépései kültéri egységnél

Bár a kültéri egység a szabadban tartózkodik, ugyanolyan fontos a tisztítása. Sőt!

Miközben a lakásban nagyjából mindig tiszta a levegő, addig odakint rengeteg szennyeződés létezik. A levegőben szálló por, a pollen és az autók kipufogójából származó anyagok mind a kültéri egységet támadják, amik előbb vagy utóbb tönkreteszik a berendezést.

Ha azt akarjuk, hogy a kültéri egység élettartama megnőjön, akkor nagy odafigyelésre és gondos karbantartásra van szükség.

A kültéri egységnél sűrített levegős tisztításra van szükség, mivel ezzel minden szennyeződést könnyedén eltávolítunk. Nemcsak az apró porszemek, hanem az elpusztult rovarok, falevelek és más nagyobb dolgok is kikerülnek a rendszerből.

Klímatisztítás szakszerűen, professzionális eszközökkel

Keressen minket telefonon a +36305596641 vagy kérje egyedi online ajánlatunkat!

Elérhetőségek

A légkondi tisztítás után ellenőrizzük le a csatlakozókat is, nehogy sérültek legyenek. Sok háztartásban találkozni egérnyomokkal, de ilyenkor még időben észrevehető. Végül a hőcserélőt is takarítani kell, ami általában nagynyomású tisztítószerrel szokott történni. Ez a maradék, szemmel nem látható szennyeződést is eltünteti, és biztosítja a további gondtalan működést.

Sokszor hallani arról, hogy a klíma fertőtlenítés házilag nem annyira javasolt. Az emberek erre különféleképpen reagálnak, sajnos sokan csak legyintenek.

Érdekes, hogy mindenki tudja, hogy a berendezés rengeteg baktériumot és port szív magába, amit minőségi szűrőkkel próbálunk megakadályozni. A szűrők azonban megtelnek.

A lerakódott szennyeződéseket el kell távolítani, az egész rendszer fertőtleníteni kell, és a kültéri egységre is időt kell szánni.

A házi légkondi tisztítás lépései

Ha mégis a házi tisztítás mellett döntünk, akkor legyünk nagyon körültekintőek. Próbáljunk úgy időzíteni, hogy a szűrő többször kerüljön a kezünkbe, akár havonta vagy háromhavonta.

Ilyenkor nagy segítséget jelent egy porszívó, amivel egész sok szennyeződést el tudunk távolítani. A takarítás során ellenőrizzük le, hogy van-e szakadás, sérülés vagy valamilyen hiba.

A szűrő eltávolítása után jön a készülék belsejének a tisztítása. Jó minőségű porszívóval ezt is megpróbálhatjuk, azonban nagyon figyeljünk arra, hogy nehogy kárt tegyünk benne! Jó tipp a gőztisztító használata is, azonban mindig várjuk meg, hogy teljesen megszáradjon a gép. Ez lenne az előtisztítás, ezután jön a fertőtlenítés.

Ma már többféle bolti spray közül választhatunk, amik gondoskodnak arról, hogy a baktériumok ne maradjanak életben. Fogjuk meg a sprayt, fújjuk be a készüléket és várjunk. Mindig ellenőrizzük a termék használati útmutatóját, mivel azon le van írva, hogy pontosan hány percet kell várnunk.

Ha ezzel megvagyunk, akkor elkészültünk a házi tisztítással és fertőtlenítéssel. Ha minden megszáradt, akkor visszatehetjük a légszűrőket és lecsukhatjuk a légkondit is.

Miért nem elég, ha otthon mi fertőtlenítjük a klímát?

A professzionális légkondi tisztítás különböző eszközöket igényel:

  • ipari vegyszereket,
  • tisztítószereket,
  • fertőtlenítőket,
  • nagynyomású berendezéseket.

Ezek azonban nem kaphatók a szupermarketekben, tehát muszáj lesz külső segítséghez fordulni. Mi történik, ha nem vagyunk elég meggondoltak? Nézzük!

Kellemetlen  szagok

Ha van otthon légkondink, akkor biztosan tapasztaltuk, hogy bekapcsolás után poshadt szagot áraszt. A jelenség csak pár percig szokott tartani, azonban nem szabad megfeledkezni róla. Akkor fogunk kellemetlen szaggal találkozni, amikor hosszabb áramszünet volt, vagy régóta nem hívtunk szakembert.

Sajnos sokan beérik annyival, hogy kiszedik a szűrőt, kiporolják kicsit, talán meg is csapkodják a teraszon, aztán visszateszik. A légkondi tisztítás azonban nem csak a szűrőből áll!

A klíma nem a kinti friss levegőt fújja be a helyiségbe, hiszen pont akkor kapcsoljuk be, amikor nem vagyunk elégedettek a kinti hőmérséklettel. A készülék valójában a szobában található levegőt hűti és forgatja vissza. Nem véletlen, hogy rengeteg szennyeződést szív magába, amit bekapcsoláskor az orrunk is gyorsan érzékelni szokott.

A rossz szag azt jelenti, hogy a készülék éppen most juttatja a levegőbe a kórokozókat, mi pedig egyszerűen belélegezzük azokat.

Ilyenkor fognak jelentkezni a légúti betegségek, mint az allergia, az asztma vagy a legionella.

legionella

A klíma fertőtlenítése házilag nem fog végezni ezekkel a baktériumokkal. Vegyük például a legionellát. Ez a baktérium a 70-es években jelent meg, ahol több száz légiós fertőzött meg, és 34-en belehaltak. A tudósok akkor mutatták ki először ezt a baktériumot, aminek a Legionella nevet adták, és mint kiderült, a központi légkondicionálóból szabadult el.

Ez a baktérium valamikor észrevétlen marad, de egyes esetekben halálos kimenetelű lehet. Eleinte influenzához hasonló tüneteket produkál, kapunk egy kis lázat, és nem is gyanakszunk fertőzésre. Az emberek el sem szoktak vele menni az orvoshoz, hiszen azt hiszik, hogy megfáztak a légkondi levegője miatt.

Ha nem vagyunk ennyire szerencsések, akkor atípusos tüdőgyulladást okozhat, ami végzetes lehet. Ilyenkor a gyógyításhoz nagyon fontos a korai felismerés, amit tovább nehezít, hogy eleinte szimpla megfázásra gyanakszunk.

Tény és való, hogy az egyszerű takarítási folyamatokat bárki el tudja végezni. Elég beírni az internetre, és legalább 100 videó közül választhatunk, ahol lépésről lépésre elmagyarázzák a laikusok. Igen ám, a laikusok!

Nem véletlen, hogy sok szolgáltató csak úgy vállalja a garanciális problémákat, ha a karbantartást szakember végzi, ami minden egyes tisztítás során dokumentálva marad.

Klíma tisztítása szakember segítségével

A klíma fertőtlenítése házilag azt jelenti, hogy kicsit leporoljuk a szűrőket, azonban ennél sokkal többre van szükség.

Fontos megjegyezni, hogy a karbantartás szó többet jelent a tisztításnál. Ilyenkor a gáztöltetet is ellenőrizni kell, és az esetleges javításokat is el kell végezni.

Itt kell megemlíteni azt is, hogy a légkondicionálóban használt gázok ára változó, és nem feltétlenül nevezhető olcsónak. A környezetvédelmi előírások szintén változnak, így a mi érdekünk is, hogy a szerelő minél hamarabb észrevegye a hibát és korrigálja.

Ha mégis nekiállnánk, milyen eszközökkel tisztítsuk meg a légkondit?

Zárójelben jegyeznénk meg, hogyha nem érzünk fura szagot a klíma működése közben, az még nem jelenti azt, hogy ne lehetne káros az egészségünkre.

Mikor kell elvégezni a klíma tisztítását?

A klíma tisztítás gyakoriságára nincs egy meghatározott időpont. Az, hogy mikor érdemes elvégezni a légkondi tisztítását több tényezőtől is függ. Pl.: Mennyit használjuk, mikor volt tisztítva utoljára.

Legtöbb háztartásban évente egyszer elegendő elvégezni a tisztítást és a fertőtlenítés. Érdemes a klímaszezon előtt vagy után beiiktatni. Elsősorban azért, mert ha beindul a szezon, akkor nehéz jó szakembert találni, aki rá is ér kijönni hozzánk.

Tehát ha nem szeretnénk a klímaszerelőre sokat várni, akkor tervezzük be jó előre a klíma tisztítását és karbantartását.

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben