Visszahívást kérek

Egészséges klímahasználat szabályai. Mire figyeljünk, ha légkondit használunk?

Rengetegen azt gondolják, hogy a klíma káros hatással van szervezetünkre. Ez csak részben igaz. Nézzük mit tehetünk az egészséges klíma használat érdekében.

Egészséges klímahasználat szabályai. Mire figyeljünk, ha légkondit használunk?

Napjainkban már a legtöbb háztartás rendelkezik klíma berendezéssel. Az ok teljesen érhető hiszen egyre melegebbek a nyarak, és saját lakásunkban sem érezzük komfortosan magunkat a kánikulában.

A légkondi szinte észre sem vesszük, és életünk nélkülözhetetlen részévé válik, ezért is nagyon fontos a megfelelő klímahasználat.

A klíma egyáltalán nem káros az egészségre, ha megtanuljuk szakszerűen használni.

Mi történik ha túlhűtjük a szervezetünket?

Az egészséges klíma használat során az első és legfontosabb szempont, hogy bármennyire is melegünk van, egészségügyi szempontból rendkívül káros hirtelen nagyon lehűteni a helyiséget.

Ügyeljünk rá, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között maximum 6 fok különbség legyen, mert  ezzel még szervezetünket sem terheljük meg túlságosan.

A testünk a hirtelen hőmérséklet különbségtől egyfajta sokkot kap, mely megfázáshoz, köhögéshez, rosszabb esetben akár tüdő vagy arcüreg gyulladáshoz is vezethet.

Tévhit a klímahasználattal kapcsolatban

Itt mindjárt szeretnénk is egy tévhitet eloszlatni mindenkiben. Nem igaz ugyanis, hogy a klíma mellett nem szükséges szellőztetni.

Nagyon fontos, hogy naponta több alkalommal friss levegőt juttassunk a helyiségbe, hiszen a klíma csak a benti levegőt keringeti illetve hűti.

Különösen ügyeljünk erre, amennyiben többen tartózkodunk egy helyiségben, hiszen így hamarabb elfogy az oxigén, ami fejfájást, fáradtságot okozhat.

A klíma használata ártalmas lehet a szervezetünkre?

Megfelelő használat mellett egyáltalán nem káros, sőt.

A nyári kánikula megviseli még az egészséges emberi szervezet is, így egy kellemes hőmérsékletű klimatizált helyiségben sokkal kellemesebben érzi magát az emberség a nagy nyári melegben is.

Tény, hogy egy klimatizált helyiségben jobban lehet koncentrálni, dolgozni, pihenni. De a betegségek, és az allergia elkerülése érdekében ügyeljünk a megfelelő használatra.

A nem megfelelő használat elsősorban a légutainkra, és a keringésünkre lehet veszélyes.

Milyen betegséget okozhat a légkondicionáló nem megfelelő használat?

A klíma működéséből adódóan szárítja a levegőt, így az egészséges klíma használat rendkívül fontos a fertőzések, és a krónikus felső légúti tünetek, köhögés elkerülése érdekében. 

A túlzott erős klíma használat következtében gyakran alakul ki légszomj, torok szárazság, esetleg gyulladás köhögés.

A számos negatív hatás ellenére, azért pozitív hatásai is lehetnek, hogy a klíma a benti levegőt forgatja, és ezzel most az allergiásoknak szeretnénk kedvezni. Köztudott ugyanis, hogy a pollenek kintről nem jutnak be a zár térbe, hiszen a klíma pollenszűrője megszűri azokat.

Köhögés-felső légúti panaszok

Légúti, megfázásos tünetek gyakoriak a klímát használók körében. Ennek legtöbb esetben sajnos az az oka, hogy nem megfelelően használjuk klímaberendezéseinket.

Orrfolyás, köhögés a legjellemzőbb tünet. Sajnos sok esetben alakul ki gége, - és  a torokgyulladás, homloküreggyulladás, tüdőgyulladás . A panaszok akár kónikussá is válhatnak, amennyiben a hideghatás hosszú távon fennáll.

Legionellosis

Gombás fertőzések

A gombafertőzés talán a leggyakoribb klíma okozta megbetegedés. A gombák spórája a légutakba jut, és legtöbb esetben tüdőgyulladást okozhat. Rendkívül veszélyes lehet a legionellosis-hoz hasonlóan, hogy mielőbb megfelelően kezelve legyen, hiszen a gomba megtámadhatja a szívet, és a vesét is.

Mozgásszervi panaszok, és a klíma

Az emberek jelentős része dolgozik évek óta azonos testhelyzetet igénylő munkában, mely hosszú távon egyébként is ízületi bántalmakhoz vezet. Ezeket a panaszokat tovább fokozhatja  a túl hidegre állított klíma is. Sok esetben a nyári időszakban gyakoribbak a nyak- és vállfájdalmak például.

Hogyan alakul ki a mozgásszervi panasz:

A túlzott hideg levegő hatására a bőr alatti lévő szövetek lehűlnek, mely miatt az izmok megfeszülnek,  és romlik az érintett testrész vérellátása is, mely gyulladáshoz vezethet. 

Fentiek miatt nagyon fontos, hogy nem szabad közvetlenül ránk fújjon a klíma, és a maximum 6 fok kinti/benti hőmérséklet különbségre is ügyelnünk kell.

Mikor beszélünk klíma allergiáról?

Egyre többen tapasztalunk a klíma használat miatt állandósult egészségügyi panaszokat. A klíma levegőjének páratartalma alacsonyabb, mint az ideális páratartalom, ezért már önmagában emiatt megterhelést okoz az emberi szervezetnek.

Leggyakoribb tünetek: viszkető szem, száraz bőr, nátha. A nátha általában vízszerű orrfolyást jelent, mely mellett gyakran köhögést, torokkaparást tapasztalunk.

Amennyiben ezek a tünetek a klímahasználat mellett tartósan fennállnak, jó eséllyel sajnos allergiáról beszélünk.

Klímahasználati tanácsok az egészségünk megőrzéséért

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben