Visszahívást kérek

Fűtés klímával? Érdemes átállni hűtő fűtő klímára?

Bár hazánkban főleg gázzal vagy fával fűtünk, érdemes elgondolkodni, hogy a klímával történő fűtéssel nem járunk-e jobban.

Hűtő fűtő klíma előnyei és hátrányai

Persze elsőre mindenki szkeptikus, mondván az áramfogyasztás így az egekbe szökne, és nem érné meg anyagilag, de nem árt ennek a kérdésnek alaposabb utána járni. Tény, hogy nem éri meg mindenkinek klímával fűteni, ám nagyon sokan vannak, akik jobban járnának ezzel a lehetőséggel. Lássuk is, mit kell tudni a klímával történő fűtésről.

Tényleg gazdaságos fűtésre használni a klímát?

Sokkal gazdaságosabb, mint elsőre gondolnánk. Sokan a klímával történő fűtést azonosítják az elektromos radiátorokkal, amik meglehetősen drágán üzemeltethetőek, mert rengeteg energiát fogyasztanak.

Ennek az az oka, hogy a kivitelükből adódóan egy az egyben történik az energia leadás, vagyis 1 kW elektromos áramból 1kW hőenergia lesz. A fűtésre is alkalmas klímák azonban máshogy működnek.

A hőszivattyús elv, amivel a klímák dolgoznak nem egy az egyben adja le az energiát, hanem akár négyszer-ötször nagyobb hatásfokkal dolgozik.

A klíma esetében az áram a készülék működtetését szolgálja, nem a hő leadásáért felel, legalábbis közvetlenül nem. Emiatt pedig lényegesen jobb hatásfokkal tud dolgozni, mint egy elektromos radiátor.

Ha a klímaberendezésünket megfelelően használjuk, és a karbantartásról sem feledkezünk meg, akkor az energiaszámlától sem kell majd tartanunk, mert olcsóbb lesz, mint más elektromos fűtési megoldás.

Ehhez természetesen az kell, hogy a megfelelő méretű eszközök kerüljenek fel, vagyis a tervezésnél ezt is vegyük számításba.

Mindegyik légkondi alkalmas a fűtésre is?

Ez a kérdés kicsit bonyolultabb annál, mintha rávágnánk, hogy nem. Ugyanis a hagyományos klímák is képesek nemcsak hűtésre, de fűtésre is, ugyanakkor egy egész téli szezon, vagy akár átmeneti időszakokban sem alkalmasak fűtésre. Lehet ugyan velük fűteni, de hosszú távon nem gazdaságos a használatuk, ugyanis minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, annál jobban romlik a klímaberendezés hatásfoka.

Általában a hagyományos klímák +5 fokig használhatóak, ennél hidegebb esetén már nem tudnak gazdaságosan működni. Használni lehet őket, de meglehetősen drága mulatság lesz.

Az igazi fűtésre használható klímák azonban -15 fokig használhatóak, de egyes fajták akár -20-25 fokig is, így a téli hidegben is gazdaságosan tudnak működni. Természetesen a megadott hőfoknál hidegebb hőmérsékleten is használható a klíma, abban az esetben viszont már nem lesz ennyire gazdaságos a használata.

Hazánkban azonban a -15 fok nem túl gyakori, az ennél hidegebb pedig még ritkább, így nem kell aggódnunk, hogy a fűtésre használt klíma nem fog gazdaságosan üzemelni.

Ha fűtésre is szeretnénk használni a klímát, akkor a készülék kiválasztásánál ezt se felejtsük el megemlíteni.

A fűtésre alkalmas klímák ugyanis kialakításukban némiképp mások, mint a hagyományos klímák.

A kültéri és a beltéri hőcserélő egységük is nagyobb, emellett úgymond téliesítve vannak, hogy a kinti hidegebb hőmérséklet ne jelentsen számukra gondot.

Inverteres klímával is lehet fűteni?

Ennél fogva pedig költséghatékony megoldás, ami a klímák tekintetében mindig döntő kérdés. Az inverteres klíma persze nemcsak gazdaságosabb, de halkabb is, mint a hagyományos klímák.

Ami miatt még érdemes megfontolni, hogy inverteres klímát válasszunk az az, hogy az élettartama is hosszabb, mint a hagyományos klímáknak. Ennek oka természetesen szintén az önszabályzásban keresendő, hiszen ennek köszönhetően a berendezés nem lesz idő előtt túlterhelve.

A fűtésre is alkalmas inverteres klímák akár -25 fokig is képesek gazdaságosan működni, így az egész téli szezonban használhatóak.

Hőszivattyú vagy klíma? Melyikkel használjam inkább fűtésre?

A klíma és a hőszivattyú fogalmat gyakorta keverik össze, de sokszor még a szakmai cikkekben is összemossák a kettőt. Ez nem véletlen, hiszen a kettő nem különbözik egymástól annyira mint gondolnánk, és lényegében a klíma működésében fedezhetünk fel különbségeket.

A split rendszerű klímaberendezés hőszivattyús elven működnek, tehát a hőszivattyú is klíma.

Hogy mit használjuk inkább fűtésre, hőszivattyúst vagy klímát, érdekes kérdés.

Fűtés klímával: milyen előnyei vannak

Klímás fűtés további előnyei

  • Biztonságos is ez a módszer, ugyanis nem kell tartanunk attól, hogy lakástűz üt ki, esetleg magas lesz a szén-monoxid koncentrációja a levegőben.
  • És ha már a levegőbe kerülő gázoknál tartunk, azt is el kell mondani a klímás fűtéssel kapcsolatban, hogy sokkal környezetbarátabb, mint a gázfűtés, ugyanis a mai modern klímák nem bocsátanak ki ózont, így nem szennyezik a levegőt. Ezzel szemben a gázfűtés következtében rengeteg szennyezőanyag jut a légkörbe.
  • Azt sem árt figyelembe venni, hogy egyrészt a kiépítése is sokkal egyszerűbb, hiszen nem igényel különösebb engedélyeztetést, másrészt helytakarékossági szempontból sem utolsó.
  • A klíma egy kompakt készülék, egyszerre képes hűtésre és fűtésre, ráadásul a plafon közelében van, így nem foglal el annyi teret a szobából, mint mondjuk egy radiátor.

Olcsóbb is a légkondis fűtés, mint a gázfűtés

Ma már a legtöbb lakásban és házban is gázfűtés van, így érdemes ezzel is összehasonlítani a klímás fűtést, nemcsak az elektromos radiátorral, amit lényegesen kevesebben használnak.

A klímás fűtés még a mai, modern gázfűtéshez képest is 10-15 %-kal olcsóbb lehet. Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy ha már ki van építve a gázfűtés, korszerűsítésre is sor került, akkor a klímás fűtés kiépítésének és üzemeltetésének költségei nem térülnek meg olyan hamar, akár 10 évbe is beletelhet.

Új építésű ház esetén viszont érdemes megfontolni, hogy inkább a klímarendszert építtessük ki, ugyanis így egyrészt biztosíthatjuk egész évben a komfortos hőmérsékletet, másrészt anyagilag is jobban jöhetünk ki.

Akkor is érdemes megfontolni a klímás fűtést, ha már van gázfűtés, de a felújítása, korszerűsítése nagyon költséges lenne.

Klíma fűtés hátrányai

Karbantartás fontossága

A karbantartás ugyan a hátrányok között szerepel, de ha belegondolunk, akkor a kéményt is meg kell nézetni évente, és a kazánt is érdemes fűtésszezon előtt leellenőriztetni, hogy megfelelően működik-e.

A klíma esetében is fontos a karbantartás. A hagyományos klímák esetén évente egyszer is elég szakemberrel megnézetni a berendezést, ám ha hűtésre és fűtésre is használjuk, akkor minden szezon előtt érdemes ezt megejteni, ahogyan a készülék tisztítását is.

Ha a karbantartás rendszeresen elvégeztetjük, akkor a meghibásodás esélye is kisebb lesz, a berendezés élettartama pedig hosszabb. Bár a klíma szervizköltségének is díja van, de az általában alacsonyabb, mint gázfűtés esetén.

Pár ügyfelünk véleménye a hűtő-fűtő klímáról

"Számomra fontos a környezetvédelem, ehhez pedig jelenleg a klíma fűtés a legjobb, hiszen nincs égéstermék, és ózont sem bocsájt ki, mint a régi klímák. Nemcsak gazdaságos a fűtés így, de még a Földet is óvjuk."

"A klíma fűtés bevezetése óta csökkent a fűtésszámla. Kevesebbe kerül a klíma üzemeltetése, mint a gázkazáné, ráadásul ugyanolyan meleg van a lakásban. Nagyon megérte váltani."

"Az elején szkeptikus voltam a klímás fűtéssel kapcsolatban, de csak elektromos fűtésre volt lehetőség, így inkább ezt választottuk. Nagyon meglepődtem, hogy a klíma téli üzemeltetése nem került sokba, mégis kellemesen meleg volt még a legnagyobb hidegekben is."

Gondoljon már most a hideg időszakra. Fűtsön gazdaságosan klímával

Amikor beköszönt az ősz, bár még messze van a fűtésszezon, de érdemes előre gondolkodni, és kitalálni, hogyan is lesz a leggazdaságosabb a fűtés.

Ha úgyis esedékes a meglévő rendszer felújítása, vagy akár egy új rendszer kiépítése, akkor érdemes a klímás fűtést is számításba venni.

Mindenképp kérjünk ajánlatot, hogy mekkora összegbe kerülne kiépíteni a klíma fűtést, mert lehet, hogy sokkal jobban járunk, mintha a meglévő rendszerre költenénk.

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben