Visszahívást kérek

Inverteres klíma jelentése, előnyei és működése

Az inverteres klíma nevével már biztosan Ön is találkozott, azonban sokan nem tudják, hogy mitől más ez a klíma. Ebben a cikkben kiderül!

Inverteres klíma jelentése, előnyei és működése

A lakástulajdonosok egyetértenek abban, hogy az otthonuk komfortja és energiahatékonysága mindennél fontosabb. Amikor fűtésen és hűtésen gondolkodunk, akkor rengeteg döntést kell meghoznunk, amik hosszú távon hatással vannak az egész család életére.

Az inverteres klíma abba a vásárlói kategóriába tartozik, ami az évek múlásával is megéri.

De először nézzük meg, hogy mit jelent maga a fogalom.

Mit is jelent az inverteres klíma? Miért inverteres?

A klímáknál megszoktuk, hogy egy adott hőmérsékleten működnek, amit a felhasználó előre beállított.

 Az inverteres klíma eltér ettől, mivel önmagát szabályozza.

A készülék folyamatosan méri a belső hőmérsékletet, így a kompresszor olyan szinten üzemel, amire tényleg szüksége van. Lehet, hogy az elején 22 fokra állítottuk be, és ehhez a klímának többet kellett fogyasztania, de ahogy közeledik a hőmérséklethez, úgy csökkenti a teljesítményét.

Egyszerűen szólva: az inverteres klíma teljesítménye folyamatosan változik. A berendezés kevesebb vagy több hűtőközeget adagol az elpárologtatóba, miközben nekünk nem kell csinálnunk semmit.

Inverteres klíma működése

Ahogy fentebb írtuk, az inverteres klíma nem egyszerűen be- és kikapcsol, hanem egy működési tartományban dolgozik. A kompresszor működése fokozott, mindig igazodik a beállított hőfokhoz és a szoba hőmérsékletéhez.

Minél közelebb kerül a beállított hőmérséklethez, annál jobban visszaveszi a teljesítményét, ami azt jelenti, hogy rengeteg energiát megspórol.

Az inverteres klíma működése akkor fog visszaütni, ha rosszul használjuk. Teljesen érthető, hogy a kinti 36 fokos meleg mellett nem tudunk 18 fokot varázsolni. A szakértői vélemények szerint nem tanácsos átlépni a 7 fokos különbséget.

Ha tehát odakint 36 fok van, akkor állítsunk be 29 fokot, mivel így is érezni fogjuk a különbséget, a klíma pedig megfelelően tud dolgozni. A komfortérzethez már pár fok különbség is nagy mértékben hozzájárul, miközben a klíma a szoba páratartalmát is csökkenti.

Amennyit a kisebb géppel megspórolunk a vásárláskor, azt a villanyszámlában fogjuk visszafizetni.

Ha azt akarjuk, hogy a klíma hatékonyan és gazdaságosan működjön, akkor nem szabad ki-be kapcsolgatni sem. A készülék akkor tudja szabályozni magát, amikor folyamatosan megy.

Az inverteres klíma számos előnnyel rendelkezik

Most, hogy megbeszéltük a működéséhez fontos tudnivalókat, jöhetnek az előnyök.

Nem véletlen, hogy szinte minden lakásban inverteres klíma működik, ugyanis az előnyei az élet több területén jelentkeznek.

Sokkal komfortosabb

Ha betartjuk a hőmérsékletre vonatkozó szabályokat, akkor nem fogunk fázni vagy megsülni a lakásban. Nyugodtan leülhetünk a klíma előtti kanapéra, mivel a hideg levegő nem fog a nyakunkba zúdulni, tehát az ízületeink sem bánják.

Az sem utolsó szempont, hogy nem kell folyton a hőmérsékletet néznünk, mivel a berendezés automatikusan alkalmazkodik az elért hőfokokhoz.

Energiatakarékos

Hosszú élettartam

Vásárlásnál egyáltalán nem mindegy, hogy az adott termék meddig fogja bírni a használatot. Amikor légkondit vásárolunk, akkor százezres nagyságokról beszélünk, tehát a felhasználó joggal vár el hosszú élettartamot. A folyamatos ki-bekapcsolás és a maximális teljesítmény ahhoz járul hozzá, hogy a gép kevesebb ideig bírja.

Ezzel szemben az inverteres klímánál kihasználhatjuk az adottságait. Ha a meleg délután csak egyszer kapcsoljuk be, akkor a kompresszor sokkal kisebb fokozatot ér el, mintha minden órában visszakapcsolnánk. A tény pedig, hogy alkalmazkodik a hőmérséklethez, külön előny, hiszen lesznek olyan órák, amikor teljesen alapszinten működik.

Inverteres klíma beszerelése minősített szakemberektől

Keressen minket telefonon a +36305596641 vagy kérje egyedi online ajánlatunkat!

Elérhetőségek

Egészségügyileg is ajánlott

Az egészségünket többféleképpen befolyásolja:

  • Az inverteres klíma halkabb, mint a többi: Ennek az oka, hogy nem dolgozik folyamatosan maximumom. A legcsendesebb készülékek nagyjából 20 dB zajszinten működnek, ami igencsak kevésnek számít. Minél kisebb a légkondi teljesítménye, annál kevésbé fogjuk meghallani, tehát a délutáni szunyókálást is nyugodtan megejthetjük.
    Ez az alacsony zajszint csak az inverteres klímákkal érhető el, és leginkább a levélsusogásra hasonlít, valamint a szomszédokat sem fogja zavarni.
     
  • Nem fúj olyan hideg levegőt, mint a többi klíma: A legtöbb felhasználó megszokta, hogy amikor belép egy szobába, akkor hirtelen nyakon önti a hideg levegő. Sajnos a hagyományos klímáknál ez akkor is előfordul, amikor már jóideje a szobában tartózkodunk, de rendszeres időközönként érezzük a légáramlatokat.
    Ez ugyanúgy igaz a meleg és hideg légáramlatokra is, amik az ízületeinkre nézve sem kíméletesek. Szerencsére az inverteres klímánál nem kell félnünk ettől a problémától, és a légáramlatoktól is búcsút vehetünk.

Nem terheli az elektromos hálózatot

A hagyományos klíma indulása pár másodpercig erősen terheli a hálózatot. Bár egyszeri bekapcsolás során nem fog semmi történni, azonban a rendszeres használat negatívan befolyásolja a hálózatot. Ezzel szemben az inverteres klíma nem nevezhető nagy teljesítményűnek, fokozza a sebességét, ha pedig eléri a kívánt fokozatot, akkor készenlétben marad.

Inverteres klíma hűtésre és fűtésre is egyaránt jól használható

A hagyományos berendezésekkel ellentétben akár 50% energiát is spórolhatunk, ami azt jelenti, hogy a hidegebb hónapok során sem fog megugrani a villanyszámlánk.

A folyamatos szabályozás a kompresszorból is látszik. A hagyományos berendezések megállás nélkül 1500-1800-as fordulatszámon dübörögnek, és csak úgy tudjuk lejjebb venni, ha manuális változtatunk a hőmérsékleten, vagy ha kikapcsoljuk. Ezzel szemben az inverteres klíma alkalmazkodik a körülményekhez, így a szabályozott fordulatszám nem haladja meg a 700-at.

Ma egyáltalán nem meglepő, hogy ezek a berendezések nemcsak a nyári kánikulában teszik hasznossá magukat, hanem télen is. Egyetlen gomb megnyomásával a berendezés fordítva kezd el működni, és a hideg levegő helyett a meleget szabályozza.

Nem véletlen, hogy egyre többen választják az inverteres megoldást a fűtéshez is, mivel a kiépítése gyors és probléma mentes, a működtetése pedig egyszerre hatékony és gazdaságos.

Általánosságban elmondható, hogy az inverteres klíma mínusz 30 fokig lesz hatásos, de ez a szélsőséges hideg szerencsére Magyarországra egyáltalán nem jellemző.

A déli országokban teljesen elfogadott, hogy az emberek éppen a légkondival oldják meg a téli hideget, bár hazánkban ennél többre lesz szükség.

szakszerű téliesítésre. Ezt a feladatot bízzuk inkább a szakemberre, hogy minden gond nélkül használhassuk a klímát a hidegebb hónapok során is.

Kérjen inverteres légkondijára még ma ajánlatot

Ezt a bejegyzést elolvasva biztosan Ön is kedvet kapott a saját inverteres klíma beszerzéséhez. És milyen igaza van!

Ez a klíma folyamatosan szabályozza önmagát, és nem engedi, hogy a kompresszor megállás nélkül működjön. Mindig annyi hűtőközeget fog adagolni, amennyire a beállított hőmérséklethez szüksége lesz. Ez a tulajdonsága sokkal hatékonyabbá teszi, mivel nem kell folyamatosan működnie.

Napjainkban a villanyszámlák ijesztőek szoktak lenni, és sokan azért nem telepítik fel a klímát, mert nem akarnak többet fizetni. Tény és való, hogy az inverteres klíma használata sem hozható ki 0 forintból, de az a pár ezer forintnyi különbség megéri a fáradozásunkat.

Az is a vásárlás mellett szól, hogy a készülék élettartama sokkal hosszabb lesz, ami visszahozza a befektetett összeget. Nem kell többet a ventilátorok előtt töltenünk a napot, hanem kényelmesen csinálhatjuk a dolgunkat.

Már pár fokos különbség is azonnal látszani fog, mivel az inverteres klíma kellemes hűvöst teremt a lakásban, és mindig csökkenti a páratartalmat.

Amennyiben a beszerelés mellett dönt, két legyet üt egy csapásra, hiszen a téli hónapokban is bekapcsolhatja majd.

Bizonyos esetekben a központi fűtés vagy a kandalló nem elég, ilyenkor kár lenne a kis elektromos radiátorokkal szenvedni, mivel ezek sokkal többet fogyasztanak.

Igen, a minőségi inverteres klíma minden lakástulajdonos számára nagyszerű befektetés, ami nemcsak gazdaságilag, hanem egészségügyileg is megéri. Már csak egy kérdés maradt: milyen inverteres klíma való Önnek?

Szakképzett csapatunk szívesen segít, úgyhogy kérjen ajánlatot még ma!

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben