Visszahívást kérek

Mennyit fogyaszt egy klíma? Split és inverteres klímák áramfogyasztása!

A klímakészülékekkel kapcsolatban rengeteg tény és tévhit kering az interneten. Az egyik legnagyobb vitát a klíma energiafogyasztása generálja. De valóban olyan sokba kerül egy klímakészülék fenntartása?

Mennyit fogyaszt egy klíma?

Sokan állítják, hogy akár 10-15.000 Ft plusz havi költségekkel is számolhatunk nyáron, már ami a villanyszámlát illeti. Mielőtt azonban megijednénk ettől a számtól, és a felmerülő költségektől, járjunk utána alaposan, hogy mi is az igazság. A legtöbb készüléken feltüntetik, hogy milyen energiaosztályba tartoznak.

Az is feltüntetésre kerül, hogy milyen a készülék teljesítményfelvétele. Erről azonban érdemes tudni, hogy a klímák nem vesznek fel annyi energiát, mint amit feltüntetnek rajtuk, hanem kevesebbet.

A mai modern készülékek közül az inverteres kompresszorral működő darabok jóval túlteljesítik az „A” energiaosztályt, de a hagyományos készülékek is tartják a „A”, „B”, vagy ritkábban „C” osztálybesorolás kritériumait.

Persze ez még nem válasz arra a kérdésre, hogy valójában mennyit is fogyaszt egy klíma. Na, de lássuk, mi is a valóság.

Milyen szempontok alapján válasszunk klímát?

Számos cikk foglalkozik a klímafogyasztás témájával, ám még mindig nagyon sok a tévhit, és az úgymond cikkírói ferdítés. Emiatt pedig rengeteg olyan téves adat tartja még magát mind a mai napig, ami miatt sokan lebeszélik magukat a klímakészülékről, mert már előre rettegnek, hogy a fogyasztás vagyonokat visz majd el.

Akinek van klímája, és használja is rendszeresen, azok persze pontosan tudják, hogy a havi 15.000-20.000 Ft plusz költség egy nagyon komoly csúsztatás. Azt természetesen senki sem vitatja, hogy egy klíma igen is hatással lesz az áramfogyasztásra, azt azonban mindenképp érdemes tudni, hogy fajtától és típustól is rengeteg függ.

Egyik online magazin cikkében például több mint 40%-os többlet energiafogyasztásról beszélnek a klímakészülékekkel kapcsolatban, ami a felhasználók nézete szerint erős túlzás. Ám mivel egy neves lapban jelent meg az ominózus adat, sokan el is fogadják, mondván, biztosan így van.

Számos ilyen, és ehhez hasonló téves, vagy túlzó adat található a neten, melyek nem fedik a valóságot. De mi is az igazság. Lássuk, mitől függ a klímafogyasztás, és mennyi is az annyi valójában.

Mitől függ az inverteres klíma fogyasztása?

Ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk a klímafogyasztásról, először is tisztáznunk kell, hogy mitől is függ egy klímarendszer fogyasztása. Számos tényező befolyásolja ugyanis, hogy mennyit is fog fogyasztani a készülékünk

Mennyi áramot fogyaszt havonta valójában egy klíma?

Azt ugyebár senki sem vitatja, hogy egy klíma azért meg fogja növelni az áramfogyasztást. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy mennyivel. Azok a rémhírek, melyek 15.000 Ft havi plusz költségekről vagy 50-60 %-os növekedésről szólnak, ugyan nem teljesen alaptalanok, viszont azt is érdemes ilyenkor megfigyelni, hogy milyen típusú klímáról van szó, és hogy az illető hogyan használta.

A mai modern berendezések már jóval energiatakarékosabbak, mint a régi készülékek, így ezek a nagyobb összegek leginkább azokra vonatkoznak.

Emellett a magas klímafogyasztás legfőbb oka általában az, hogy elméretezik a klímarendszert, illetve elhanyagolják a karbantartást.

Hogy pontos képet kaphassunk a klímafogyasztásról, először is el kell döntenünk, hogy milyen készülékről van szó. Az azonban általánosságban elmondható, hogy egy inverteres klíma akár 30-40 %-kal kevesebbet fogyaszt, mint egy hagyományos készülék, így érdemes inkább ilyen típusban gondolkozni.

lássunk egy gyors számolást

Egy átlagos hatékonyságú inverteres klíma esetében kb. 3,5 kW hűtőteljesítménnyel számolhatunk. Ha óránként 1,1 kW-ot fogyaszt, akkor óránként 44 Ft áramdíjjal számolhatunk, ugyanis 1 kW elektromos áram hozzávetőlegesen bruttó 40 Ft.

Ez a fogyasztás egy szélsőségesen magas külső hőmérsékletű nap esetén érvényes, normális hőszigetelés mellett egy 45 m2-es helyiségben. Most persze mondhatnánk, hogy egy 24 órával, illetve 31 nappal szorozva az már több mint 30.000 Ft havi fogyasztást jelentene, ám a készülék nem fog 24 órán keresztül ezzel a teljesítménnyel üzemelni, hiszen naponta csak rövid ideig igényel ilyen terhelést.

Emellett hiába a nyár, nem minden nap lesz akkora kánikula, hogy a klíma minden egyes nap üzemeljen.

Inverteres klíma előnyei

Mivel a klíma fogyasztása lényeges szempont a választásnál, szót kell ejteni az inverteres klímákról. Ezek a típusok a régi hagyományos klímákkal ellentétben jóval kevesebbet fogyasztanak, mint ahogy ez már említésre került.

Akár 30-40 %-kal kevesebb fogyasztással számolhatunk az inverteres klímák esetében.

A klímák egyébként sem akkora áramot vesznek fel a hálózatból, mint amekkora teljesítmény rájuk van írva. Egy 3,5 kW-os klíma esetén úgy 1000-1100 W/h teljesítménnyel számolhatunk, ami pedig kisebb, mint egy hajszárító fogyasztása.

Pár tipp a klíma fogyasztásának csökkentésére

Ahhoz, hogy a lehető leggazdaságosabban jöjjünk ki nyáron a klímafogyasztás tekintetében, érdemes pár szempontot figyelembe venni, és bizonyos szabályokat betartani.

  • Megfelelő készülék kiválasztása: ha klímában gondolkodunk, érdemes utánajárni a klímatípusoknak, és eleve olyat választani, aminek "A" esetleg "A+" az energiafogyasztása. Az inverteres klímák fogyasztása jobb, mint a hagyományos készülékeké, ugyanakkor a hagyományos készülékek között is van "A" energiaosztályú készülék.
  • Előzetes igényfelmérés: amikor klímarendszer kiépítésben gondolkodunk, szánjunk időt az igények felmérésére, és persze a lakás adottságainak az összeírására. Ezek segítségével a szakemberek is könnyebben tudnak nekünk megfelelő rendszert választani.
  • Megfelelő rendszer kiépítése: bár sokan a költséghatékony megoldásokat kedvelik, a klímarendszer kiépítésnél inkább a fogyasztás szempontjából próbáljunk spórolni, ne a kiépítés, telepítés költségein. Ha ugyanis nem a megfelelő rendszer kerül kiépítésre, akkor a kiépítésen megspórolt összegeket a fogyasztás el fogja vinni.
  • Rendszeres tisztítás és karbantartás: mivel a fogyasztást nagyban befolyásolja a készülék állapota, így a rendszeres karbantartást és tisztítást mindenképp végezzük el, hogy ne kelljen többlet költségeket fizetünk a fogyasztásra.
  • Megfelelő használat: a klímának nem kell nonstop üzemelni ahhoz, hogy kellemes hőmérséklet legyen a lakásban, emellett az sem szükséges, hogy folyamatosan maximális teljesítménnyel üzemeljen. Ha odafigyelünk a beállításokra, akkor rengeteget spórolhatunk, hiszen a fogyasztás is kevesebb lesz.

Ügyfeleink vélemények a klímafogyasztásról

Amikor a klímafogyasztás témája felmerül, érdemes utána járni, hogy mit mondanak a felhasználók. Ezek a vélemények sem adnak persze mindig reális képet, hiszen a negatív tapasztalatokat az emberek szívesebben osztják meg, mint a pozitívokat.

Ugyanakkor érdemes ezekre is odafigyelni, hiszen a felhasználó gyakorlatban tapasztalja meg, hogy mennyit is fogyaszt az adott típusú klíma. De milyen véleményekkel találkoztunk, amikor megkérdeztük az ügyfeleinket?

"Saját tapasztalat alapján egy átlagos lakásban egy darab működő klímával 6.000-8.000Ft/hó a villanyszámla növekedés tapasztaltam. Ez nyáron, 2-3 hónapot tekintetében nézve intenzívebben használat esetén 20-25.000Ft/szezon költség volt."

"Nálunk a klíma hozzávetőleg 12 órát üzemel, ami 44 Ft/óra díjjal számolva napi 500 Ft."

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben