Visszahívást kérek

Levegő-víz hőszivattyú telepítési árak. Mennyibe kerül 2022-ben?

Környezetbarát, takarékos, innovatív. A hőszivattyús rendszerek három kiemelkedő tulajdonsága. Ezért, és sok másért gondolkodnak egyre többen azon, hogy hőszivattyúra váltanak.

Levegő-víz hőszivattyú telepítési árak - ABGreen Kft. Budapest

Röviden a hőszivattyús rendszerek előnyeiről

A hőszivattyús rendszer a környezet energiáját használja fel, költséghatékony és nagyon jó a hatásfoka.

A környezetbarát módon előállított energia nem csak fűtésre használható, hanem melegvíz-előállításához is. Energiatakarékos, akár meg is felezhetjük segítségével az energiaköltségeket. A levegő-víz hőszivattyúkkal nyáron még hűteni is lehet.

Más modern fűtési rendszerekkel összehasonlítva

Ugyan a hőszivattyú telepítés nem olcsó, de hamar visszajön az ára, ráadásul ingatlanunk energetikai besorolása is kedvezőbb lesz. De hogy milyen előnyei vannak, miben más, mint más fűtési rendszerek?

Először is térképezzük fel, hogy melyek a leggyakoribb fűtési rendszerek. Amikor fűtésre gondolunk, sokaknak elsőként a gázfűtés vagy a szilárd tüzelés jut eszébe. Aztán itt van az elektromos fűtés és a hőszivattyú, valamint a napelemes fűtés. Az, hogy kinek melyik az ideális választás, nagyon sok mindentől függ. Az épület típusától, a szigeteléstől és megannyi  más tényezőtől.

leggyakoribb a gázcirkó, a gázkazán és a szilárd tüzeléssel való fűtés

A gázcirkó esetében a hőt egy központi kazán termeli, ehhez pedig tartozik egy keringető rendszer. A rendszerhez csatlakoznak a csövek és a hőleadó egységek. A rendszerben meleg víz kering, ami a kazánban felvett hőmennyiséget sorban leadja.

Ma már az új építésű ingatlanoknál csak kondenzációs kazán építhető be, ami az égéstermék egy részéből visszanyeri a hőt.

A gázcirkó előnye, hogy olcsóbb, mintha minden helyiséget külön fűtenénk, például gázkonvektorral. Összességében egy megbízható technológia.

A szilárd tüzelésű kazánok különösen ott hasznosak, ahol nincs gázhálózat. Népszerű, hisz a rendszer egyszerű, a javítási költsége alacsony. Fával, brikettel vagy szénnel fűteni azonban nem olyan kényelmes. Elég csak arra gondolnunk, hogy ezeket a tüzelőanyagokat valahol tárolni kell. Aztán elő kell készíteni, a tüzet be kell gyújtani, táplálni kell, az égésterméket pedig el kell távolítani.

Sokan ódzkodnak ettől és az sem biztos, hogy az ember idejébe belefér a szilárd tüzeléssel való fűtés. Ennek ellenére – különösen a régebbi építésű ingatlanoknál – ma is nagyon sokszor találkozunk ilyen kazánnal.

Környezetbarát, napelemes rendszerek

Ugyan ki ne szeretné csökkenteni a villanyszámláját, vagy akár elfelejteni? A napelemes rendszereknek nincs károsanyag-kibocsátásuk, ha napenergiával fűtünk, nem keletkezik égéstermék.

Azonban maga a rendszer elég bonyolult, a megtermelt energia pedig felhős, hideg időben nem mindig elég. Továbbá a kezdeti bekerülési költsége viszonylag magas.

Infrapanel

A működési elve alapján az áramból az infravörös tartományba tartozó hőhullám készül. Ez pedig úgy melegít, mint a napsugarak. És hogy mit melegít? A mennyezetre vagy a falra szerelhető fűtőpaneleket, melyek egyébként a padlóba is beépíthetők.

Könnyű és olcsó megoldás, nem bonyolult a beszerelése és a működtetése sem. Nincs szükség engedélyeztetésre, azonban figyelni kell arra, hogy az elektromos hálózat alkalmas-e az infrapaneles fűtési rendszer kiszolgálására.

Hátránya, hogy ezek a panelek viszonylag nagyok és központi helyre kell őket tenni, hogy hatékonyan működjenek. Nem vízállók, a vizes helyiségekben körültekintően tudjuk csak használni. A felülete emellett forró, 100 fokos, így olyan helyre kell tenni, ahol nem férhetnek hozzá a kisgyermekek. Hátránya még, hogy nem tartja a hőt, ha kikapcsolódik, akkor rögtön ki is hűl.

Hőszivattyú telepítése

A hőszivattyús rendszerek előnye, hogy hatékonyak, nem bocsátanak ki káros anyagot és kifejezetten energiatakarékosak, valamint nagyon könnyen működtethetők.

Több típusa van, a földbe telepített hátránya lehet, hogy nem lehet rá építkezni és fát telepíteni sem. A beruházási költsége viszonylag magas, de hamar megtérül és utána pedig valóban egy igen jó megoldás. Nem csoda, hogy egyre népszerűbb.

Van egy különleges fajtája, ami a geotermikus energiát használja, ekkor 60-100 méter mélyre kell lefúrni és ide telepíteni a csöveket. Ez egy nagyon korszerű megoldás, de igen munkaigényes, gondoljunk csak arra, hogy akár 100 méter mélyre is le kell fúrni hozzá. És bizony, mivel ilyen mélyre kell telepíteni, speciális engedélyeztetési eljárás után lehet csak hozzákezdeni a telepítéshez, így bányaengedélyre is szükség van hozzá.

A hatásfoka viszont kiváló, még a hűtést is meg lehet vele oldani. Ekkor pedig, mivel száz méter azért elég mélyen van, fákat is ültethetünk, sőt, építkezhetünk is a rendszerre.

Amit még érdemes tudni a korszerű fűtési rendszerekről

Az már a fentiekből is látszik, hogy aki építkezik, milyen sokféle lehetősége van arra, hogy a fűtését megoldja. Persze nem csak azok számára nyitottak ezek a lehetőségek, akik építkeznek, hisz a meglévő rendszerek átalakítása is népszerű. Ugyan miért ne lenne az?

Hisz a hagyományos fűtési rendszerek átépítésével környezetbarát módra állíthatjuk át a fűtést, nem mellesleg pedig ezek még a rezsiköltségeinket is csökkentik. De mit érdemes tudni általánosságban a modern rendszerekről?

Elsősorban azt, hogy ezek milliós tételek. Így nagyon alaposan át kell gondolni, meg kell tervezni, terveztetni, hogy a számunkra tökéletesen megfelelőt válasszuk.

A szakemberek nem csak megtervezik a megfelelő rendszert, hanem tanácsokat is adnak, hogy számunkra melyik lehet a legjobb választás. Ezt a lehetőségeink és az igényeink is nagyban befolyásolják.

Az is nagyon fontos, hogy milyen hőleadó egységeket választunk. Radiátor, padlófűtés, falfűtés vagy mennyezetfűtés? Ezt mind jó előre meg kell tervezni, át kell gondolni.

Levegő-víz hőszivattyús fűtés a legjobb választás

A hőszivattyús rendszereknek három fajtájuk van, a levegő-víz, a víz-víz és a talajszondás. Hogy pontosan mi is a különbség ezek között?

  • A víz-víz hőszivattyú a talajvízből vonja el a hőt, ehhez szükség van egy kútra, amiből kinyerik a vizet és a másikra, amin keresztül pedig visszajuttatja a rendszer.
  • A talajszondás hőszivattyú a talaj geotermikus energiáját használja ki és fel, ehhez azonban akár 100 méter mélységig is le kell ásni. És ide kell a csöveket telepíteni, nem is egyet, hisz két előremenő és egy visszatérő cső telepítése szükséges. Ebből is kikövetkeztethető, hogy a geotermikus rendszer kiépítése igen-igen megemeli a költségeket.
  • A legjobb választás a levegő-víz hőszivattyú, ami a külső levegőből vonja el a hőt és ezzel melegíti fel a vizet. Egyszerű rendszer, ami bárhová telepíthető.

Miért éri meg a levegő-víz hőszivattyú telepítése?

Akár egy nap is elég ahhoz, hogy a levegő-víz hőszivattyút telepítsék. Nem kellenek hozzá bonyolult előkészületi munkálatok, bárhová be lehet könnyen szerelni. Nem kell kutat fúrni hozzá, mint a víz-víz, vagy a talajszondás hőszivattyúknál. Nem kell engedélyeztetni, terveztetni, mint a gázbekötésnél.

Ráadásul az üzemeltetése és a karbantartása sem kerül sokba. Mint már említettem, a szélsőséges hidegben szükség lehet egy kis rásegítésre. De hogy pontosan mit is takar ez? –25 és +45 fok között tökéletesen működik, ha a hőmérséklet ettől hidegebb, akkor sem áll le a működése, csak csökken a hatékonysága, ilyenkor lehet szükség egy kis rásegítésre.

A rendszert a telepítése után rá lehet kapcsolni a már meglévő rendszerekre is egyéb átalakítás nélkül. Így a hőszivattyús rendszerrel lesznek melegek a radiátorok. A leghatékonyabb és a legjobb ár-érték arányú hőleadó rendszer a szakértők tapasztalatai alapján a padló-, a fal-, vagy a mennyezetfűtés.

És hogy mire kell figyelni a bekötésnél?

Új fűtési rendszer kiépítésénél arra, hogy lehetőség szerint fal- vagy mennyezetfűtést építsünk ki. Aki új ingatlan építését tervezi, érdemes megfontolnia ezeket a hőleadókat, a radiátorokat már egyáltalán nem szokták javasolni. Hisz ezeknél, a fal- és mennyezetfűtésnél a hőérzet mindenhol egyforma, míg a radiátoros rendszernél csak a radiátor közelében van jó meleg, ahogy távolodunk, úgy van egyre hűvösebb.

A radiátoroktól azért jobb eltekinteni, mert ezekkel nem lehet hűteni. Míg a fali vagy mennyezeti elemekkel, fan-coil egységekkel bizony ez is lehetséges. A hőszivattyú ugyanis hűteni is tud, ilyenkor azonban figyelni kell a  hideg víz okozta páralecsapódásra és a fűtési csövek párazáró szigetelésére is. Az új épületeknél nagyon hasznos a hőszivattyús hűtés, hisz ilyenkor úgy érzi az ember, mintha egy hűvös pincében lenne. A klíma erre nem képes, az fújja a levegőt, valamilyen mértékű zajt kibocsát.

A hőszivattyús hűtés még azok számára is tökéletes választás, akik allergiásak, érzékenyek a klímára.

A hőszivattyús rendszer telepítése mindenki számára ajánlott, hisz gyakorlatilag bárhová lehet telepíteni. Nincs égéstermék, nincs kémény, nem kell gáz, nincs szénmonoxid-kibocsátás. A magánfelhasználók csakúgy élvezhetik az előnyeit, mint az ipari létesítmények. A családi házakban 70-300 négyzetméter között lehet kihasználni a legjobban a tulajdonságait, és még a medencét is fűthetjük vele egész 400 köbméterig.

Nem csak a lakossági, hanem az ipari felhasználása is igen népszerű. A hőszivattyúk társasházak, irodák, ipari épületek hűtésére és fűtésére is tökéletesek 100 kW-ig. Ha ettől többre van szükség, kaszkád kötésben összekapcsolva akár több ezer négyzetméteres csarnokokat is lehet hűteni, fűteni hőszivattyús rendszerrel.

És hogy miért gazdaságos a levegő-víz hőszivattyú?

Mert lefelezhető fele az energiaszámla. Hosszú távon sokat lehet megtakarítani, GEO vagy H-tarifa igénylésével pedig még többet spórolhatunk. Modern, csendes és növeli az ingatlanunk értékét is a hőszivattyú beépítése. Ráadásul működését számítógépen keresztül is nyomon követhetjük és felügyelhetjük.

Mennyit lehet spórolni a levegő-víz hőszivattyúval?

Akár meg is felezhetjük az energiaszámlát, mint arról már volt szó. A hőszivattyús rendszerek gazdaságosabbak, mint a gázkazánok vagy az elektromos fűtési rendszerek. 1 w elektromos áramból 3-4 w fűtőteljesítmény előállítására képes. Hosszú távon pedig az egyre dráguló gáz helyett remek alternatíva lehet.

Aki további megtakarításokat szeretne elérni, GEO és H-tarifa igénylésével ezt megteheti.

A H-tarifával a fűtési időszakban 50 százalékkal olcsóbb áram igényelhető, a GEO-tarifával pedig egész kedvezőbb ár érhető el, bár ez utóbbit nem javasolják a szakemberek, hisz napi kétszer két órára szünetel, és ezt előre nem lehet tudni, hogy mikor.

Levegő-víz hőszivattyú telepítési árak 2022-ben

A hőszivattyú telepítés árak sok mindentől függenek, de nézzünk most egy példát, melyben egy kondenzációs kazánt és egy levegő-víz hőszivattyút hasonlítunk össze.

A példánkban szereplő ház 120 négyzetméteres, meglévő padlófűtéssel.

Kondenzációs kazán telepítési ára

A kondenzációs kazán telepítésénél a villanyszerelés és az EPH-kiépítés költsége 60 ezer forint, kondenzációs kémény kivitelezése (2,5 fm, Na 80/125-ös, minősített Pps+ Alu füstgázelvezető idomokkal, tartozékokkal) 200 ezer forint. A végleges kéményseprő-ipari nyilatkozat, a hő- és áramlástechnikai méterezés beszerzése ügyintézéssel együtt 60 ezer forint. A gázkazán felszerelése, anyagköltséggel, iszapleválasztóval és idomokkal 450 ezer, míg ennek munkadíja 150 ezer forint.

További 80 ezer forint a rendszer vegyszeres átmosása, az összköltség így 1 millió forint.

hőszivattyú telepítési ára

A példánkban szereplő hőszivattyú osztott, hűt és fűt is, 1 fázisú, 200 literes HMV tartállyal, melynek működési tartománya -20 és +35 fok közötti és maximum 55 fokos a kilépővíz hőmérséklete.

A levegő-víz hőszivattyú ár 2,9 millió forint, a telepítésre és a rendszer vegyszeres átmosására 520 ezer forintot lehet számolni, így az összköltség ebben az esetben 3 420 000 forint.

Hőszivattyú telepítése ingyenes felméréssel

Keressen minket telefonon a +36305596641 vagy kérje egyedi online ajánlatunkat!

Elérhetőségek