Visszahívást kérek

Klíma beszerelésének lépései, feltételei és szabályai

A klímaszerelés első ránézésre egyszerűnek tűnhet. Sokan gondolják úgy, hogy annyiból áll az egész, hogy kiválasztanak egy klímakészüléket, felszerelik, és már élvezhetik is a kellemes hőmérsékletet a lakásban.

Klíma beszerelésének a lépései, feltételei és szabályai - ABGreen Kft.

Ám a klíma beszerelése koránt sem ennyire egyszerű. Tervezésre, felmérésre és tudatos választásra van szükség.

Először fel kell mérni az igényeket, kiszámolni, hogy milyen teljesítményű készülékre lesz szükség, és csak ezután következhet a vásárlás, illetve a szerelés.

Klíma szerelés legelső lépései

A klímaszereléssel kapcsolatban fontos tudni, hogy szigorú szabályozás vonatkozik arra, hogy kik szerelhetnek és értékesíthetnek klímaberendezéseket. Ehhez ugyanis szakértelemre, megfelelő képesítésre és Nemzeti Klímavédelmi Hatósági regisztrációra van szükség. Aki ezzel nem rendelkezik, nem szerelhet fel klímát.

Melyik helyiségbe szeretnénk beszereltetni a klímát?

Amikor eldöntjük, hogy klímát szeretnénk az első kérdés mindig az, hogy melyik helyiségbe kerüljön.

Egyetlen helyiségről van szó, akkor nem feltétlen szükséges felmérés.

Egy szoba méreteit mi magunk is meg tudjuk adni, ami alapján már a cég segít kiválasztani a megfelelő teljesítményű készüléket, a felszerelés során pedig a szakember tanácsot ad az elhelyezést illetően.

Abban az esetben azonban, amikor több készüléket szeretnénk, esetleg bonyolultabb szerelési helyekről van szó, akkor mindenképp szükség lesz előzetes felmérésre.

Bonyolult hely például:

 • a tetőtér,
 • a belvárosi lakások,
 • illetve az üzletek és az irodák.

Ilyen esetekben különleges szempontokat kell figyelembe venni, emiatt pedig nem elegendő csak rábökni egy készülékre, hogy az jó lesz, hanem komolyabb tervezésre van szükség.

Megfelelő klíma kiválasztása

A típusok tekintetében is széles a választék, ezért mindenképp érdemes alaposan megfontolni a szempontjainkat.

Az alábbi kérdéseket kell feltennünk magunknak:

 • Hány helyiségben szeretnénk klímát?
 • Az egész házat szeretnénk klímával ellátni vagy csak egy-két helységet?
 • Van valamilyen különleges igényünk?
 • Milyen a lakás vagy a ház kialakítása, ami esetleg bonyolultabbá teheti a szerelést?
 • Egyáltalán lakásról, családi házról vagy üzlethelyiségről van szó?

Ezek mind olyan kérdések, melyekre választ kell adnunk ahhoz, hogy a megfelelő klímát választhassuk ki, hiszen többféle lehetőségből is választhatunk.

Split klíma vagy multi klíma Felszerelése?

A Split klíma egy gyakori megoldás, sokan ezt választják, mert a szerelése gyorsan megvan, kedvező áron lehet hozzá jutni, a termékpalettája pedig meglehetősen széles típus és teljesítmény tekintetében is. Ugyanakkor vannak esetek, amikor más kivitelű megoldás szerencsésebb választás.

A multi klíma akkor érheti meg, ha több helyiséget szeretnénk klimatizálni, ugyanis egy kültéri egységhez több készülék is csatlakoztatható, melyek akár eltérő kivitelűek és teljesítményűek is lehetnek. A hátránya viszont az ára, ugyanis drágább lehet ez a megoldás, mintha több mono split klímát szereltetnénk fel.

Split klíma vagy multi klíma felszerelése - ABGReen Kft.

Klíma elhelyezése és felszerelése a lakásban (kültéri és beltéri egység)

A beltéri egységek szempontjából még az is fontos, hogy huzatmentesen kerüljön a berendezés felszerelésre.

 • nagy méretű szoba esetén inkább két kisebb egységet válasszunk
 • kis méretű szobák esetén úgy kerüljön felhelyezésre a készülék, hogy ne a lakók fejére fújjon, háló esetén pedig ne az ágyra.
 • szűk folyosókra nem célszerű klímát szereltetni.
 • nyitott szobaajtókon keresztül csak akkor fog érvényesülni a klíma hatása, ha közvetlenül az ajtóval szembe kerül felszerelésre.

klíma beszerelés pest megyében

Budapesten nagyon sok olyan épület van, amely műemlékvédelem alá esik, esetleg annyira frekventált helyen van, hogy emiatt nem lehet klímát szerelni.

A különböző kerületekben eltérő lehet, hogy milyen szabályozás vonatkozik a kültéri klímaegységekre, de ez akár városonként is eltérő lehet.

Budapesten akadnak olyan társasházak is, ahol a lakók megszavazták, hogy tilos klímát felszereltetni.

klíma beszerelése panellakásba

Mivel a panellakások többsége még mindig nincs szigetelve, így sokan döntenek úgy, hogy klímát szereltetnek be, hogy elviseljék a nyári hőséget.

A panellakások esetében az egyedüli problémát a betonfalak okozhatnak a klímaszerelésben, ugyanis ezeket meglehetősen nehézkes átfúrni.

Mindenképp érdeklődjünk, hogy a kiválasztott szakemberek vállalnak-e klímaszerelést panellakásban is vagy sem, mert akadnak, akik erre egyáltalán nem vállalkoznak.

Klíma családi házba

Családi házba klímát szereltetni meglehetősen egyszerű, ugyanakkor számos kérdés felmerülhet ezzel kapcsolatban is.

A családi házak esetében érdemes multi klímában gondolkodni, hiszen ilyenkor egyetlen külső egység is elég több készülékhez, és nem lesz szükség arra, hogy minden készülékhez külön egységet szereltessünk ezzel pedig elcsúfítsuk a ház külsejét.

A felszereléskor azonban illik a szomszédot megkérdezni abban az esetben, ha a kültéri egység pont a szomszéd felé néz, ugyanis ha őt zavarja a zaj, akkor birtok védelmet kérhet, esetleg fel is jelenthet minket, amit jobb elkerülni.

A családi ház esetében mindenképp érdemes több készülékben gondolkodni, és kiválasztani azokat a helyiségeket, ahol szükség van klímára, esetleg úgy terveztetni, hogy az egész házat klímatizáhassuk.

Ha a tetőtér is be van építve, oda mindenképp érdemes klímában gondolkodni. A berendezés felszerelésében azonban ütközhetünk problémába, ugyanis a tetőtérnél nem minden falfelület sík, így a dőlésszögekkel is számolni kell.

Erre is van természetesen megoldás, gondolkodhatunk mennyezetbe épített kazettás beltéri egységben, de központi légcsatornás klímában is.

Természetesen az előnyöket és a hátrányokat mindenképp érdemes figyelembe venni, és az előzetes felmérésre is szükség lesz, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk.

Légkondi telepítés társasházakba

Ha kültéri egységről van szó, akkor mindenképp szükség lesz egy egyeztetésre a társasház lakóival, illetve a közös képviselővel, hiszen a kültéri egység nem kerülhet fel akárhová a lakók engedélye és beleegyezése nélkül. Ha nem kapunk engedélyt, akkor csak beltéri klímában gondolkodhatunk. 

Klímaszerelés technikai feltételei

légkondi elektromos bekötése

Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az átlagos rendszerek könnyedén elbírják a klímát. Nincs szükség a rendszer bővítésére.

Ha viszont elavult a hálózat (pl.: régi lakásban lakunk), akkor elképzelhető, hogy szükségünk lesz fejlesztésre. Főleg, hogyha más nagyfogyasztású berendezést is szeretnénk.

Klíma elekrtomos bekötése - ABGreen Kft.

kondenzvíz elvezetése

klíma cső megfelelő hossza

Itt a cső hossza a kültéri egység és a beltéri egységet összekötő cső hosszát jelenti. Ezt a hosszt a gyártók is meghatározzák. Van minimális és maximális cső hossz. A minimális hossz 2-3 méter, míg a maximális 10-15 méterben van meghatározva.

Túl rövid cső hossz, azért nem jó választás mert nagyon bevezeti a kültéri egység hangját, ami zavaró lehet. 

A helyes cső hossz megválasztása kihatással van a klíma élettartalmára és teljesítményére, így kerüljük a túl nagy távolságot.

Itt is bízzuk magunkat a klímaszerelő cégre. Nagy rutinjuk segtségével biztosak lehetünk az optimális kialakításban.

Klíma telepítés szabályai és feltételei 2021-ben

A klímaszerelésre 2021-ben is vonatkoznak a szabályok a 14/2015. (II. 10.) Kormányrendelet értelmében.

A kormányrendelet 2015-ben lépett hatályba, miután az Európai Unió és a Magyar Kormány is lépéseket akart tenni a környezet szennyezés, illetve az üvegház hatású gázok visszaszorítása érdekében.

A 14/2015. (II. 10.) Kormányrendelet vonatkozik a klímaszereléssel és értékesítéssel foglalkozó vállalkozókra, de a vásárlókra is.

A vásárlónak a klímaszerelés előtt le kell tölteniük a kormány oldalról egy tanúsítványt, és ezt kitöltve azt kell igazolniuk, hogy a klíma, amit meg kívánnak vásárolni olyan vállalkozótól származik, akinek engedélye és képesítése van erre.

A vállalkozók esetében pedig rendelkezniük is  kell az engedéllyel és a szükséges képesítéssel.

Klíma beszerelés lépései az ABGreen Kft.-nél

1., Első lépés az ajánlatkérés

Az első lépés mindig az, hogy az ügyfél felkeresi a klímaszereléssel és értékesítéssel foglalkozó céget, jelen esetben minket. Ezt a legegyszerűbben telefonon vagy az ajánlatkérés menüpont alatt teheti meg.

Ekkor elmondja az igényeit, ezt követően pedig már el lehet dönteni, hogy a készülék kiválasztása előtt szükség van-e előzetes helyszíni felmérésre vagy sem.

2., ingyenes helyszíni felmérés, ha szükséges

3., árajánlat elküldése

Az árajánlatot a felmérést követően e-mail formájában kapja meg. Általában ilyenkor többféle típusra és szerelési elképzelésre is készítünk ajánlatot, hogy az ügyfél a legjobb döntést hozhassa meg. Az árajánlatok tartalmazzák a készülékek és a szerelési költség árát, ám ezen túl még a felhasznált anyagokat is, illetve a garanciára vonatkozó feltételeket.

Emellett a különböző fizetési módozatokat is fel szoktuk tüntetni, hogy milyen részletekben történik a fizetés.

Klíma beszerelése minősített szakemberektől

Keressen minket telefonon a +36305596641 vagy kérje egyedi online ajánlatunkat!

Elérhetőségek

4., árajánlat elfogadása

Amennyiben az árajánlat megfelelő, és az aláírja a szerődést, akkor egyeztetünk egy időpontot, amikor a beszerelés megtörténik.

Társasházak esetén érdemes hétköznapi időpontban gondolkodni, családi házak esetében akár a szombatban is.

A beszerelés időtartama a választott klímarendszer bonyolultságától függ.

Egy egyszerűbb klíma esetén a folyamat 2-4 óránál többet nem vesz igénybe, ha viszont komplexebb feladatról van szó, az akár több napot is igénybe vehet.

Erről természetesen az ügyelek már az ajánlat során tájékoztatást kapnak.

5., helyiség előkészítése

A klímaszerelést a helyiség előkészítése előzi meg, ami lényegében a bútorok és növények elpakolását jelenti, illetve a klímaberendezés helyén történő furás alatti takarást.

A fúrás ugyanis porral jár, ez ellen pedig takarással érdemes védekezni, hogy a munka után könnyebb legyen a takarítás.

A takarítást a cégünk végzi el a munka után, amihez ipari porszívót használunk, így pormentesen adjuk át a helyszínt az ügyfélnek.

6., kiválasztott klíma beszerelése

Az előkészítés után pedig megtörténik a klímaberendezés felszerelése.

Ennek első lépése a beltéri egység felszerelése, és a rézcsövek és elektromos kábelek útvonalának kiépítése.

Ezt követi a fal áttörése, és a kültéri egység biztonságos felszerelése.

Ezután a szakemberek összekötik a kültéri és a beltéri egységeket, majd az elektromos hálózathoz és a kondenzációs vízelvezetéshez kapcsolódó feladatok.

Ezt az utolsó simítások követik, és a rendszer üzembe helyezése. Miután elkészültünk, a szerelést végző kolléga bemutatja az ügyfélnek a berendezés működését, hogy melyik gomb mire való, és hogy mire kell figyelni a készülék használata közben.

Kiválasztott klíma beszerelése - ABGReen Kft.

Légkondi felszerelése után a karbantartás is fontos

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben