Visszahívást kérek

Klíma kondenzvíz elvezetés. Hogyan vezessük el a cseppvizet?

A klíma működése egyet jelent a kondenzvíz megjelenésével, amit valahogy muszáj elvezetni. De ki dönti el, hogy merre folyjon? Mennyi folyadék várható? Nézzük!

Klíma kondenzvíz elvezetés. Hogyan vezessük el a cseppvizet?

A kondenzvíz elvezetése általában ereszcsatornába vagy lefolyóba történik, rosszabb esetben az utcán végzi. A megállás nélkül csepegő, kopogó víz nemcsak a pihenésben zavarja a többieket, hanem akkor is, amikor egy váratlan pillanatban a nyakukba kapják a cseppeket. Éppen ezért mindig gondoskodni kell a szakszerű elvezetésről!

Az inverteres klímák esetében kevesebb páralecsapódással kell számolni, főleg, ha kisebb teljesítménnyel működik a berendezés, azonban nem lehet teljesen megszüntetni.

Ma már nemcsak a klímavásárlással kell számolni, hanem a biztonságos és megfelelő üzembe helyezéséről is.

Mi is az a kondenzvíz és hogyan keletkezik?

A lakosság körében elterjed split klímák annyiban nehezítenek a felhasználó helyzetén, hogy kétféle üzemmódban működnek, vagyis két külön helyen termelődik a víz.

Az elsőt szinte mindenki ismeri, mivel a beltérben keletkezik, de a fűtési funkcióval a kültéri egység megfelelő működéséről is gondoskodnunk kell. Értelemszerűen a hidegebb hónapok során kell fűtéssel számolnunk, így ilyenkor a leolvasztás során még több víz keletkezik, ami a kültéri egység alján szabadon távozik.

Ha csak és kizárólag hűtésre használja a klímát, akkor a beltéri kondenzvíz elvezetésével kell foglalkozni.

Mennyi cseppvíz számít elfogadhatónak?

Gyakori kérdésnek számít a cseppek mennyisége, azonban ez leginkább a légköri páratartalomtól függ, és a lakásban tartózkodó felhasználók szokásaitól.

Amennyiben megállás nélkül főzünk, miközben bent szárítjuk a ruhákat, sokkal több klíma kondezvíz fog termelődni.

A jó hír az, hogy a nyári kánikulában csak a hőmérséklet magas, a páratartalom lényegesen kisebb szokott lenni, legalábbis Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb melegben alig marad hátra víz, bár ettől még nem szabad megfeledkezni róla.

Beltéri (hűtési) kondenzvíz elvezetése

Amennyiben nem későbbi vásárlásról van szó, hanem már a ház építésekor vagy a felújítás elején tudjuk, hogy klímát fogunk vásárolni, akkor érdemes bevonni a vízvezeték-szerelőt, aki könnyedén kiépíteni azt a nyomvonalat, amiben a víz a készüléktől a csatornarendszerbe távozik. Ebben az esetben mindig szükség van egy bűzzáró szifonra, különben a csatornából áradó szag akadálymentesen visszajut a lakásba.

Az is lehet, hogy valaki csak az alapfelszerelést választja, és nem kér mellé egyéb munkálatot. Ilyenkor a klíma kondenzvíz egy csövön keresztül a kültéri egységig megy, ahol többféle módon el lehet vezetni majd.

A családi házaknál lényegesen könnyebb a feladat, mivel a vízelvezetés egyet jelent a növényzet locsolásával.

Ilyenkor a falsíktól 40-50 cm-re megy el a víz, ami egyenesen a növényekre csepeg. Ha van a közelben ereszcsatorna, akkor az is felhasználható, így a kondenzvíz az esővel együtt fog távozni. Végső esetben az egyszerű kondenzvíz gyűjtő fog segíteni, amit manuálisan kell üríteni.

A legolcsóbb megoldást a műanyag vizes palackok jelentik, de lehet vásárolni erre kifejlesztett gyűjtőt. A vásárlásnál arra kell figyelni, hogy az edény mérete ne legyen túl kicsi, mert akkor sokszor kell üríteni, ugyanakkor ne legyen túl nagy sem, mivel akkor nehezen mozgatható. Ebben az esetben a felhasznált csőben nem lehet hullám és felfelé sem tarthat, hogy a víz szintje akadálymentesen érje el a gyűjtőtálcát.

Kültéri kondenzvíz elvezetése

A kültéri szereléshez tartozik, azonban a panellakásokat érinti a következő pont, hiszen ebben a helyzetben nincsen saját eresz, így a vízelvezetés is bonyolultabb.

Mielőtt a klímaszerelés mellett dönt valaki, fontos, hogy felkeresse a közös képviselőt, hogy megszerezze a szükséges engedélyeket.

Amennyiben a klíma kondenzvizet nem lehet az esőcsatornába elvezetni, akkor mindenki használhat hozzá egy kannát. Ez egy olyan hivatalos megoldás, amibe senki nem tud belekötni, ugyanakkor nem fog a víz a járókelőkre csöpögni. Nem szabad azonban elfeledkezni a rendszeres ürítésről, mivel a járda, a ház bejárata, mások párkánya vagy egy másik kültéri klíma teteje tabunak számít, és bírságokat vonhat maga után.

Amennyiben olyan a panel, hogy a kivezetés semmilyen formája nem engedélyezett, akkor csak a lakáson belül lehet megoldani a gyűjtést. Ilyenkor egy megfelelő kondenzvíz gyűjtőre van szükség, aminek állandóan figyelni kell a vízszintjét, hogy később ne a parketta bánja. Az így összegyűjtött vizet azonban még mindig fel lehet használni a növények locsolására, esetleg a mosdóban a WC ürítéséhez.

A különleges igények közé tartozik a csapvíz elpárologtató, ami megoldhatja a vízzel kapcsolatos problémánkat. Ebben az esetben bele kell vezetni a kondenzvizet, ami elpárologtatja azt. Ennek a módszernek a hátránya, hogy folyamatos áramellátásra van szükség, kicsit zajos, és nem mindig alkalmazható. Csak legvégső esetben ajánlott!

Speciális eset a téli kondenzvíz problémája

A speciális esetek közé a téli kondenzvíz problémája tartozik. Ahogy fentebb említettük, a mai modern klímák nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is használhatóak. Ilyenkor a kinti levegő lecsapódik a kültéri egység lamelláin és az egység alján, ami ki van téve a folyamatosan változó hőmérsékletnek. Amennyiben az átmeneti időn kívül egész télen akarjuk használni, akkor szükség lesz egy fűtésre optimalizált klímakészülékre. A hosszabb ideig fennálló mínuszokban a víz megfagy, ami megnehezíti a hagyományos berendezések működését.

A téli működésre kialakított rendszerekben a kompresszor és a tálca fűtve van, így a kicsapódó pára folyadékként marad, nem fog megfagyni. Érdemes felkészülni az esetleges meghibásodásokra vagy extrém hidegekre, és úgy megtervezni a kültéri egységet, hogy akkor is szabadon csepeghessen, ha valamennyi már megfagyott. Ezzel kizárjuk a jég növekedését és az esetleges sérüléseket.

A melegített kondenzvizet mindig el kell vezetni, de soha ne kerüljön a járdára, mivel megfagyva balesetveszélyes lesz!

Utólagos téliesítés?

Az alapmodellek utólagos téliesítése nem a legjobb megoldás, a cégünk csak akkor javasolja, amikor valaki már rendelkezik légkondicionáló berendezéssel, de csak hónapokkal vagy évekkel később akarja téliesíteni. Ha azonban most gondolkodunk a vásárláson, akkor érdemes kevésbé márkás, azonban teljes mértékben téliesített klímát választani.

Amennyiben kifejezetten fűtésre használt klímát vesz valakit, akkor a kondenzvíz gyűjtő tálca megléte elengedhetetlen szempont.

A csepptálcafűtés biztosítani fogja, hogy a víz ne fagyjon meg, hanem távozni tudjon. Tovább lehet játszani a tökéletes működéssel, amikor kiválasztjuk a légkondi végleges helyét, de ebben a gyártó is segíteni tud.

Fontos a cseppelvezető rendszer karbantartása

Ahogy minden berendezést, úgy a klímát is karban kell tartani. Enélkül nemcsak a környezet válhat egészségtelenné, hanem az áramfogyasztás is növekedni fog. Fűtésre használt klímánál a karbantartás még fontosabb, mivel az esetleges hibák miatt a garancia is veszélybe kerülhet.

A takarítatlan klíma nemcsak a port fogja visszafújni a helyiségbe, hanem a lerakódott baktériumokat és gombákat is.

Innentől kezdve a fűtött és hűtött helyiség levegője koszos lesz, miközben a klíma teljesítménye a felére is visszaeshet.

Légkondi kondenzvíz elvezetés röviden

  • nagyon fontos, hogy előre tájékozódjunk a helyi szabályozásról
  • tartsuk szem előtt a szomszédok és a járókelők érdekeit

Beltéri klímánál:

  • a klíma kondenzvíz elvezetése történhet falon belül a csatornahálózaton keresztül
  • kivezetve a kültérre

A kivezetett víz mehet:

  • szabadon a kertbe
  • esőcsatornába
  • gyűjtőtálcába
  • párologtatóba

Kültéri egység csak akkor kell, ha fűtéshez is használjuk, ilyenkor:

  • optimalizálni kell a téli működést
  • gondoskodni kell az elvezetés teljes hosszának a fűtéséről

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben