Visszahívást kérek

Klíma fajták és típusok. Milyen klímák közül lehet választani?

Ma egyre többen teszik fel maguknak a kérdést. Melyik klíma típust válasszam? Ha Ön is úgy gondolja, hogy túl sok a lehetőség, és nem tudja, hol kezdje a kutatást, akkor olvassa el ezt a cikket!

Klíma fajták és típusok. Milyen klímák közül lehet választani?

Ma rengeteg szempont szerint csoportosíthatjuk a klímaberendezéseket, ami segít abban, hogy minden felhasználó megtalálja, amit keres.

Vásárlás előtt azonban érdemes jobban körülnézni, mivel nem mindegy, hogy hova akarjuk elhelyezni a beltéri vagy a kültéri egységet, mekkora teljesítményre van szükségünk, vagy egyáltalán mennyit akarunk rászánni.

Klíma típusainak csoportosítása

A legtöbben az alap tulajdonságokat szokták figyelembe venni, amik a lakás elhelyezését és a készülék adottságait érintik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan a következő szempontok alapján választanak az elérhető klíma típusok közül.

1. Kivitelezés szerint
2. Teljesítmény alapján
3. Márka és minőség szerint
4. Felszereltség alapján
5. Kibocsátott zajszint szerint
6. Garancia szerint
+1 Megjelenés alapján

Klíma fajták kivitelezés szerint

A klíma típusát tekintve a leggyakrabban két fő kategóriát különböztetünk meg egymástól, az egyik a mobil klíma, a másik pedig a fali klíma.

Előbbi a lakás bármely pontján beállítható, utóbbit fixen helyezik el a falon. Ezen belül több csoportot is megkülönböztetünk.

Split klíma típusok

Osztott klímának is hívják, és a mobil klímának a továbbfejlesztése. Az előnye, hogy sokkal esztétikusabb és komfortosabb, ahol a beltéri egység mindig a hűtendő térbe kerül. Ezek a klímák mindig két részre vannak osztva: van egy kültéri és egy beltéri egységük.

Az előnye, hogy a nagy hatékonyság mellé kiváló energetikai értékek járulnak, az ára megfizethető és a működése is csendes. A hátránya a klíma fajtákkal megegyezik, mivel a telepítés után nem mozgatható.

Hagyományos és inverteres klíma

Itt valójában a split klímáról beszélünk, ami két egységből álló berendezést takar. A különbséget inkább az inverteres szó adja, ami azt jelenti, hogy a berendezés dinamikus szabályozórendszerrel és szenzorokkal van felszerelve, ami a teljesítmény leadásával változtatja meg a benti hőmérsékletet, magyarul alkalmazkodik a beállított fokokhoz.

Ennek a klíma fajtának csak előnyei vannak a többivel szemben, ráadásul a klíma beszerelése is könnyű.

Mobil klíma fajták

A mobil klíma hűtő része mindig ugyanabban a készülékházban található, azonban a körfolyamat fenntartásához zajos kompresszorra van szükség.

Előnye, hogy könnyedén mozgatható egyik helyiségből a másikba, azonban mindig meg kell oldani a hő kivezetését, ami lényegesen megnehezíti a használatot, hiszen a csőnek az ablakon keresztül kell távoznia.

Oldalfali típus

A klíma típusok közül ez talán a legnépszerűbb. Általában közepes méretű helyiségek hűtésére használják, ugyanakkor a fűtés is könnyen megoldható vele.

A méreteket tekintve a készülékek eltérnek egymástól, a legtöbb lakásban a 3,5 kW-os található meg. A felhasználók főleg a kedvező árak miatt szeretik, ugyanakkor dizájnos változatban is beszerezhető.

Kazettás klímák

A klíma típusai közül a kazettás mindig az álmennyezetbe van süllyesztve, éppen ezért a lakosság körében kevésbé elterjedt.

Leginkább a bevásárlóközpontok, vendéglátói helyiségek és szállodák használják, mivel az esztétika mellett nagyon hatékony a levegő lehűtésében.

Egyszerre biztosít erőteljes légáramlatot, miközben gondoskodik a légtisztításról, ugyanakkor alacsony a zajszintje.

Légcsatornás klíma

A légcsatornás klíma a split klímának az egyik elérhető változata, azonban a használata több előnnyel rendelkezik.

A klíma típusok közül ez az, amivel több szoba fűtését is megoldhatjuk, miközben a kültéri egység a splithez hasonlít. Lakásokat és munkahelyeket is hűthetünk vele, mivel minden helyiségben két befúvórácson keresztül áramlik a levegő.

Szerverklíma

Ezek a készülékek minden tekintetben speciálisnak számítanak, mivel a szerverek klimatizálására szolgálnak. Ilyenkor nagyon fontos a megbízhatóság, mivel a klímának az év minden napján gondoskodnia kell a megfelelő hűtésről.

Mennyezeti klíma

Ezeket a berendezéseket akkor kell alkalmazni, amikor nincs elég hely a függőleges falfelületen, de választhatjuk esztétikai okokból is. A mennyezeti klíma mindig lapos, alulról szívja be a levegőt és vízszintesen fújja ki.

Érdekessége, hogy nemcsak mennyezetre, hanem a padlóra is felszerelhető, bár ilyenkor sokkal jobban hasonlít a radiátorra. Az előnye, hogy könnyen telepíthető, ugyanakkor csendes működésű, a hátránya azonban az árában keresendő.

Parapet klíma fajták

A split klímának egy újabb fajtájáról van szó, ami az ablak alatt függőlegesen vagy a mennyezeten vízszintesen lesz elhelyezve.

Leginkább tetőterekben használják, vagy olyan speciális helyiségekben, ahol a többi beltéri egység valamilyen oknál fogna nem helyezhető el.

Klíma beszerelése minősített szakemberektől

Keressen minket telefonon a +36305596641 vagy kérje egyedi online ajánlatunkat!

Elérhetőségek

Klíma típusok teljesítmény alapján

Teljesítmény alapján ipari és háztartási klímát különböztetünk meg. A legtöbb lakásban 2,5 kW-os berendezések vannak, amik főleg a kisebb szobához javasoltak.

A teljesítményt mindig az adott négyzetméterek alapján kell kiszámolni, miközben nem érdemes sem nagyobbat, sem kisebbet beszerezni.

Általános szabály, hogy minden négyzetméterre 0,1 kW teljesítményt számoljunk, ugyanakkor figyelembe kell venni a belmagasságot, az ablakok minőségét és a helyiség fekvését is.

Klíma fajták márka és minőség szerint

Nem véletlen, hogy a klíma fajták márka szerint is elkülöníthetők. Ma a piacon olyan nevek közül választhatunk, amik azonnal a prémium- vagy a középkategóriába tartoznak.

Ma három csoport közül választhatunk:

  • Felső kategóriás klímák: energiatakarékosak és megbízhatóak, a megfelelő karbantartás mellett hosszú élettartamot biztosítanak.
  • Középkategóriás klímák: a legtöbb felhasználó számára elérhetőek, ugyanakkor a minőség sem jelent problémát.
  • Alsó kategóriás klímák: ahol kevésbé híres neveket kapunk, azonban a megfelelő karbantartás mellett sokáig bírják.

Klíma típusai felszereltség alapján

Sosem szabad megfeledkezni a különböző kiegészítőkről, amik hosszú távon a felhasználó igényét szolgálják.

Lehet, hogy valaki csak arra vágyik, hogy a légkondi jól működjön, más azonban szeretné rácsatlakoztatni az internetre, irányítani a telefonjáról vagy különböző módokat programozni rajta. A jó felszereltség mindig minőségről tanúskodik.

A legkeresettebb extrák az időzítő, páramentesítő, meleg indító, éjszakai üzemmód, mozgásérzékelős vezérlő és a légtisztító szokott lenni.

Érdemes kiemelni a klímához tartozó távirányítót, ami ma már szinte minden készülékhez jár. A vezeték nélküli infrasugarak kényelmes használatot kínálnak, úgyhogy a fotelben ülve is módosíthatjuk a hőmérsékletet.

Klíma típusok garancia szerint

Teljesen érthető, hogy az emberek szeretik a garanciát. Amikor klíma típusok közül válogatunk, akkor nem mindegy, hogy mekkora összeget szánunk rá.

Amennyiben tudjuk, hogy a kiválasztott berendezésre 5 vagy 10 év garanciát kapunk, akkor sokkal hamarabb rászánjuk magunkat a befektetésre.

Klíma fajták kibocsátott zaj alapján

A teljesítmény és a megfelelő minőség mellett fontos szempont még, hogy a klíma által kibocsátott zaj is minimális legyen.

A nyári kánikulában csak a klíma segítheti a nyugodt alvást, ehhez azonban zajmentes működésre lesz szükség.

Ha nekünk is fontos szempont a minimális zajszint, akkor mindig ezzel kezdjük a válogatást.

A szakértői vélemények szerint ha a zajszint 30 dB alatt van, akkor nyugodtan megvehetjük, de találni fogunk 25 dB alatti készülékeket is, ezek már a kiváló kategóriába tartoznak.

+1 megjelenés szerint

Leginkább a luxus körülmények között élőket szokta foglalkoztatni ez a pont, de egyre több lakás és ház épül valamilyen stílus alapján.

Ha azt akarjuk, hogy a berendezés ne tűnjön ki a dekoráció közül, akkor a megjelenését is előre vesszük.

A gyártók folyamatosan arra törekednek, hogy kielégítsék a vevők igényeit, úgyhogy ma már sokféle készülék közül választhatunk és mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Ha segítségre van szüksége vagy csak nem tudja, hogy a lakásába milyen készülék lenne a legmegfelelőbb, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben