Visszahívást kérek

Melyik a legjobb klíma márka 2022-ben? Milyet érdemes választani?

Klímát minimum tíz évre választ az ember, úgyhogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik lesz felszerelve. A piacon körbenézve rengeteg lehetőséget találsz, ráadásul mindegyik más funkcióval bír, és ha ez nem lenne elég, akkor az árak is széles skálán mozognak. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a legjobb klíma megtalálásához, úgyhogy olvass tovább!

Melyik a legjobb klíma márka 2021-ben?

Milyen szempontok alapján vegyünk klímát?

Kezdjük a legfontosabb szempontokkal:

 • a helyiség mérete,
 • a berendezés lehetséges funkciói
 • megbízhatóság
 • zajszint

Helyiség méretének fontossága légKondi választás esetén

A helyiség mérete azt jelenti, hogy mekkora területet akarunk hűteni vagy fűteni. Nem mindegy, hogy egy kisebb nappaliba vagy egy hatalmas családi házhoz tervezzük a vásárlást. A legkönnyebben négyzetméter alapján tudunk gondolkodni, ezáltal biztosan nem maradunk hűtés nélkül. A szakemberek azt szokták tanácsolni, hogy 10 négyzetméterenként 1 kW teljesítményt kell számolni.

Nézzünk pár példát:

 • 1-36 m2 – 2,5 kW-os berendezés
 • 36-45 m2 – 3,5 kW-os berendezés
 • 45-58 m2 – 5 kW-os berendezés
 • 58-75 m2 – 7 kW-os berendezés

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a lakás fekvését, a belmagasságot és az árnyékolást is figyelembe kell venni a számolásnál. Hiába vásárolunk egy kisebb nappaliba, ha egész délután közvetlenül éri a tűző nap, ahogy az sem segít, amikor télen sok energiát veszítünk a nem megfelelő szigetelés miatt. Ilyenkor a klímának mindig többet kell dolgoznia.

A klímák funkcionalitása

Amikor lehetséges funkciókról beszélünk, akkor a fűtésre és hűtésre gondolunk. Minden családban más igények merülnek fel, így valaki csak a nyárra tervez, más azonban az egész éves fűtését és hűtését a klímával akarja megoldani.

Igaz, hogy a mai berendezések már mindkettőt tudják, azonban vannak kifejezetten fűtésre optimalizált klímák is, ahol sokkal jobb teljesítményt érünk el anélkül, hogy a villanyszámlánkon meglátszana. Amennyiben csak a megszokott működés érdekel minket, tehát többször fogjuk bekapcsolni a kánikulában, mint télen, akkor a hagyományos légkondicionálók is megteszik.

Megbízhatóság mindenekfelett!

Nem érdemes olyan embert felfogadni, aki hobbi szinten űzi a klímavásárlást, mivel hosszútávon ráfizetünk majd.

Tény és való, hogy a márkák eltérőek lehetnek, de általánosságban elvárhatjuk a következőket:

 • A telepítő cég regisztrálva van a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál.
 • Vonalkódos telepítési tanúsítványt állít ki a szerelés után az ügyfél részére.
 • Mindig ad számlát! (nemcsak a berendezésről, hanem a szerelésről is)
 • Előre meghatározott ideig elvégzi az éves karbantartást.

Általánosságban elmondható, hogy az 1 éves garanciával rendelkező berendezések vásárlása nem javasolt. Inkább válasszunk olyat, ami 3, 5, 6 vagy akár 10 év garanciát is ad!

A zajszint is számít!

Végül, de nem utolsó sorban nézzük meg a zajszintet. Tény és való, hogy egy kertes házban senkit nem fog érdekelni a dübörgő berendezés, de bizonyos városokban, mint Budapesten, nagyon is! Fontos, hogy egyik szomszédunkat se zavarjuk, éppen ezért mindig ellenőrizni kell a kültéri egység zajszintjét. Attól, hogy mi nem hallunk semmit, a többieket zavarhatjuk.

Melyek a legjobb klíma márkák?

Most, hogy átnéztük a legfontosabb szempontokat, jöhet a választás. Azonban arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb klíma, nehezen lehet egyértelmű választ adni. Ez attól függ! Mitől?

A legjobb klíma márka mindig a vásárlói elvárásoktól és az egyedi igényektől függ. 

A szempontokat sokáig tudnánk sorolni, de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb vásárló nem a minőség alapján választ, hanem a megfizethetőség kategóriájában keresi meg a legjobbat.

Klíma márka választás szempontjai. Mit kell tudni 2021-ben?

Most, hogy ezt is tisztáztuk, nézzük meg, hogy mit kell tudnia a legjobb klíma márkának 2021-ben. Ahelyett, hogy márkaneveket vizsgálnánk meg, inkább figyeljünk a berendezés tulajdonságaira, úgymond a tudására. Idén a következő szempontok alapján választanak a vásárlók:

 • okos klíma
 • környezetbarát
 • letisztult megjelenés
 • energiatakarékos
 • szűrők minősége
 • fűtésre is legyen alkalmas

Okos klíma

Biztosan senkit nem lep meg a tény, hogy egyre több ember használ telefont, és szó szerint minden lakásban van internet.

Éppen ezért sok felhasználó szeretné telefonos applikáción keresztül vezényelni a légkondicionálót is.

Szerencsére már évekkel ezelőtt megjelentek a Wi-Fi vezérlésű berendezések, így bárki tudja működtetni, ráadásul az sem fontos, hogy a lakásban tartózkodjunk. Nagyok sok minden függ a klíma tudásától és az alkalmazástól, így megeshet, hogy sokkal több beállítási lehetőségünk van, mint a távirányítóval. Persze az is lehet, hogy nem.

Ennél a pontnál nehéz legjobb klíma márkát kinevezni, de mi a Gree Amber Grey-t ajánljuk.

Környezetbarát

Az internetes kapcsolat nem mindenkit érdekel, a környezetbarát működés azonban annál több embert. Szerencsére az évek során rengeteget javultak a berendezések, így ma már tudunk hűteni és fűteni is. A leginkább környezetbarát klímákat arról fogjuk felismerni, hogy R32 hűtőközeget használnak.

Az R32 (egyes esetekben HFC-32 jelöléssel találjuk meg) egy speciális hűtőközeg, ami tisztított fluoridot tartalmaz. Ez környezetbarát gáz, és nincs hatással az ózonrétegre, tehát nyugodtan használhatjuk. A szagtalan gáz nem veszélyes az egészségre, és a legtöbb modern készülék tartalmazza.

A környezetbarát kategórián belül az egyik legjobb klíma a Midea Blanc.

Design

A legnagyobb gyártók fokozatosan figyelnek a megjelenésre, mivel a felhasználók szeretik a modern, letisztult formákat. Lehet, hogy ez a szempont elsőre nem tűnik fontosnak, azonban, ahogy a cikk elején fogalmaztunk: 10 évre választ az ember! Egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogunk nézegetni a következő évtizedben. Ráadásul a stílusos forma kiemelkedő teljesítménnyel szokott járni, nem beszélve a kényelmi funkciókról.

Ma már könnyen kapunk művészi légkondikat, amik a színükkel, formájukkal biztosan kilógnak a sorból. A legmodernebb lakásokban csak ezek a berendezések állják meg a helyüket, így nagyon is fontossá válnak a kategória képviselői.

Kinézetben az egyik legjobb légkondi a Daikin Stylish.

Energiatakarékosság

Ha biztosra akarunk menni, akkor A++ és A+++ jelölést keresünk.

Az energiahatékonyságnál meg kell nézni a SEER/SCOP értéket is, ami azt mutatja meg, hogy a befektetett elektromos teljesítményből mennyi energiát lehet nyerni. Minél magasabb a szám, annál hatékonyabb a készülék, tehát annál jobb az energiahatékonysága.

Ebben a kategóriában a legjobb klíma márkák között van a Daikin Ururu Sarara.

Szűrők

Végül, de nem utolsó sorban érdemes ellenőrizni a légtisztító szűrőket is. 2021-ben senkinek nem kell elmagyarázni, hogy miért fontos a baktérium- és vírusmentes levegő, de a por és a virágpor is ugyanolyan veszélyes lehet. A betegségek mellett egyre többen szenvednek allergiában, így a magas pollenkoncentrációjú időszakokban csak a klíma segíthet nekik, pontosabban a légkondi szűrője.

Ezek a szűrők a munkahelyen és otthon is megvédik az embert, éppen ezért még a vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy milyen szűrőt kapunk a klímához. Ha biztosra akarunk menni, akkor az egyik legjobb szűrő az Daikin Emura nevet viseli.

fűtésre is legyen alkalmas

Válasszunk megbízható légkondi szerelő céget

Összességében egyre könnyebb jó minőségű légkondit kiválasztani. Vásárlás előtt mindig informálódjunk a készülékek tulajdonságairól és a funkciókról. Mindig úgy keressük fel a boltokat, hogy előre ismerjük az igényeinket, így nem fognak tudni valami másra rábeszélni.

Gyűjtsük össze, hogy pontosan mire van szükségünk, és kérjük ki egy megbízható cég segítségét!

Mivel az ismétlés a tudás anyja fontos újra megjegyezni: ha a legjobb klímát keressük, akkor válasszuk a legjobb céget!

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben