Visszahívást kérek

Mobil klímát venne? Hasznos infók a kivezetéséről és a működéséről!

Egyszerű kérdés, amire összetett a válasz. Hisz nem mindegy, hogy  milyen klímát és milyen helyiségbe szeretnénk. A költségek széles skálán mozognak.

Mobil klímát venne? Hasznos infók a kivezetéséről és a működéséről!

Bár a működése hasonlónak tűnhet a hagyományos légkondicionálóhoz, amelynek fő funkciója a hideg levegő biztosítása a lakásban, valójában ezek a készülékek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket vásárlás előtt ismernünk kell.

Miért döntenek sokan a mobil klíma mellett?

A mobil klíma a helyiségek légkondicionálására szolgáló egyik legnépszerűbb megoldássá vált, különösen az irodákban és otthonokban.

Alacsony ára nagyon vonzó lehet, azonban kialakítása és funkciói miatt eléggé speciális helyekre szánt készülék lett.

Ahhoz, hogy megtudja, hogy a hordozható légkondicionáló megfelelő-e az Ön számára, ismernie kell az általa kínált előnyöket és hátrányokat. Kezdjük az előbbivel.

olcsóbb

Nemcsak a klíma, hanem a beépítése is lényegesen olcsóbb. Annyi a dolga, hogy megveszi a készüléket, odateszi az ablak mellé, és már mehet is. Nem kell átfúrni a falakat, nem (mindig) kell szerelőt hívni hozzá.

Kisebb szobákhoz ideális

A központi klímákhoz rendszerekhez képest kisebb területeket hűt anélkül, hogy sok energiát használna fel. Hasznos olyan helyiségekben, amelyek több hőt termelnek, például konyhákban vagy irodákban, ahol fénymásolók, számítógépek, szerverek vannak. Ideális olyan helyiségekbe, amelyek nem haladják meg a 40 m2-t, vagy amelyek nem igényelnek állandó hűtést.

Könnyebb telepíteni a hagyományos klímákhoz képest

A hordozható klíma egy levehető csővel rendelkezik, amelyet a forró levegő eltávolításához egy ablakba vagy egy falon lévő lyukba lehet helyezni. Ezenkívül kondenzvíz-tartállyal is rendelkezik. Más típusú berendezésekkel szemben az a fő előnye, hogy nem igényel beépítést, és egyik helyiségből a másikba vihető, amennyiben a forró levegőt elvezető cső felszerelhető.

A mobil klíma hordozható

A berendezés egyik helyiségből a másikba mozgatható, és könnyen telepíthető. A hagyományos berendezéseket nem tudjuk levenni a falról, ezt azonban bármikor elpakolhatjuk. Az átmeneti hónapokban nem lesz láb alatt, és használat közben is beljebb rakhatjuk.

Még fűteni is lehet vele

Miért nem ajánljuk a hordozható klímát?

A mobil klíma sok embert zavar, mivel meg kell neki találni a tökéletese helyet. Annak ellenére, hogy a modern berendezések nagyon kompaktak, az a tény, hogy a csövet ki kell vinnünk, arra kényszerít bennünket, hogy mindig az ablak közelébe helyezzük, ami nem mindig a legalkalmasabb arra, hogy észrevétlen maradjon.

Áramfogyasztás

A második probléma az energiahatékonyság. A cső a forró levegőt kifelé löki, de a hő egy részét a helyiség belsejébe is sugározza, mivel általában egy műanyag csőről van szó, amely semmilyen szigetelést nem tartalmaz. Ráadásul, bár általában van egy adapter az ablakban maradt hely lefedésére, mindig maradnak rések, amelyeken keresztül a hideg elszökik, és a külső levegő bejut, így a szokásosnál több hűtésre lesz szükségünk.

zajszint

Végül pedig ott van a zajjal kapcsolatos szempont. Nem számít, hogy a gyártó milyen számadatokat közöl a reklámjában, a hordozható klímák általában nagyon zajosak. Általában 45 és 60 dB közötti értékeket találunk, amelyek jóval meghaladják az éjszakai alváshoz ajánlott 24-25 dB-es értéket.

Hogyan működik a mobil klíma?

A mobil klíma működése abból áll, hogy a forró levegőt beszívja, lehűti, majd visszavezeti a környezetbe. A levegőnek az a része, amely nem hűl le, szintén kikerül a szabadba, ezért szükség van egy kivezető nyílásra. A mobil klíma kivezetése az ablakon vagy az ajtón keresztül történik.

A piacon kínált, garantáltan működőképes mobil klímaberendezések típusai közül a következők a legfontosabbak:

 • Hordozható monoblokk vagy monocsöves modellek: könnyen kezelhető és olcsó. A forró levegőt csővel vezeti el, amit az ablakba kell beszerelni.
 • Hordozható klíma dupla csővel: A levegőt két csatornán (az egyik a levegő beszívására, a másik a levegő kivezetésére) keresztül vezeti ki, így nagyobb teljesítményt és ezáltal nagyobb hűtést biztosít. Ablakba kell beszerelni.
 • A hordozható, cső nélküli modellek: Ideális kis helyiségekbe, általában 15 m2-es terekhez ajánlott. Ez egy integrált hűtő (technikai szempontból ezek párologtató hűtők vagy léghűtők).

Kell kivezetés a mobil klímának?

A cső nélküli modelleken kívül mindegyikhez kell kivezetés. Bár az előbb több mobil klímaberendezést is láttunk, a valóságban a piaci kereslet és kínálat azt eredményezi, hogy otthoni használatra csak két kompakt modellt találunk. Ma arra lesz lehetősége, hogy cső nélküli párologtatót, vagy monocsöves klímát vásároljon!

Itt meg kell jegyezni, hogy a hordozható cső nélküli légkondicionáló valójában nem légkondicionáló. Ezek "hűtők", egy ventilátornak köszönhetően a levegőt egy nedves elemen, vízen vagy jégen keresztül vezetik, az elpárolog, és bizonyos hőhűtő teljesítményt (hűvösséget) biztosít.

A hordozható csővel ellátott készülékkel a meleg levegőt egy rugalmas cső segítségével engedjük ki a helyiségből.

Kivezetés ablakon vagy ajtón keresztül

Mobil klímánál is érdemes szakembert hívni

Inkább válasszuk a hagyományos klímát vagy a hőszivattyút

Tanácsok, ha mégis mobil klímát szeretne

Ahhoz, hogy a legjobb hordozható légkondicionálót vásárolja meg, mindig meg kell nézni a cső hosszát. Például, ha van egy ablakunk, amely előtt egy bútor áll, esetleg a vezeték nem elég hosszú ahhoz, hogy az ablakhoz csatlakozzon (felejtsük el a különböző csövek összekötését!), akkor a helyiségben nem tudnánk használni a berendezést.

Fontos, hogy szabályozni tudja a hőmérsékletet, amire szüksége lesz egy termosztátra is. Ezen nemcsak a fokokat, hanem a napokat vagy napszakokat is beállíthatja. Ez a szempont a kényelem miatt is fontos, ugyanis magától ki- és bekapcsolhatja a klímát.

A hordozható klímát nem szabad a sarkok közelébe helyezni, mivel ez felerősíti a zajt. Ha nem bírjuk a dübörgést, egy egyszerű törölközőt lehet a készülék alá helyezni, hogy csökkentse a padlóra továbbított rezgéseket, és így kevesebb zajjal jár majd a működése. Vagy vásároljon olyan készüléket, amely több sebességfokozattal rendelkezik, így bármikor kiválaszthatja a legalacsonyabb sebességet, ami kisebb zajterhelést jelent.

Összességében:

 • Ellenőrizze a teljesítményt.
 • Nézze meg az energiacímkét, és válasszon A+++ jelölésűt.
 • Csak márkaszervizben vagy kereskedésben vásároljon, kerülje a webáruházakat.
 • Egy év garancia nem garancia, legalább kettő, de inkább három év legyen.
 • Mindig kérjen számlát, és tegye olyan helyre, ahol később is megtalálja.
 • Ha a kereskedés felajánlja a beszerelést, akkor éljen a lehetőséggel, mert így felteheti nekik az esetleges kérdéseit.
 • A vizet érdemes kivezetni a lakásból, mert egyszer biztosan eláztatja a padlót.
 • Vegyen egy csomag füldugót a családnak.

+1: ezt a klímát is kell tisztítani

Ha már megvette a készüléket, és rendszeresen használja, akkor ne feledkezzen meg a karbantartásról. A mobil klíma működése pofon egyszerű, de azért gondolja át alaposan az előnyöket és a hátrányokat.

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben