Visszahívást kérek

Párátlanítás klímával? Van páramentesítő funkció a légkondin?

A rövid válasz az, hogy IGEN. A klímával nemcsak hűteni vagy fűteni lehet, hanem tökéletesen alkalmas a párátlanításra. Nézzük, hogyan!

Párátlanítás klímával? Van páramentesítő funkció a légkondin?

Amikor egy klíma berendezésről beszélünk, akkor az embereknek automatikusan a nyári hűtés jut eszébe. Azt is tudják, hogy nem szabad közvetlenül a hideg levegő alá állni, viszont a többi szempontról megfeledkeznek. Valójában a légkondicionáló berendezés ennél komolyabb feladatok elvégzésére is bevethető, hiszen a klímával párátlanítani és fűteni is lehet. Ebben a bejegyzésben összeszedtünk minden fontos tudnivalót.

Miért probléma a nagy páratartalom?

Egy család a mindennapjai mellett több párát termel, mint gondolnánk. Zuhanyoznak, a gyerekek fürödnek a kádban, takarítanak, felmosnak, főznek és télen ruhát szárítanak. Ha nyílt lángon főznek, akkor az még több párát bocsát ki, de ide tartoznak még a lakás növényei és az ember légzése, valamint izzadsága. Innentől kezdve nagyon fontos, hogy figyeljünk az ideális páratartalomra.

Mivel nem létezik lélegző fal, így a lakásban egyre magasabb lesz a páratartalom. Ha nem figyelünk, akkor a penészgombák hamar megülepednek a sarokban, vagy éppen a szekrények mögött.

Éppen ezért egy örökös harc indul a penész eltüntetéséért, ami az egészségünkre is hatással van. A penészgomba spórája agresszív allergén anyag, és sokszor szabad szemmel nem is látható. Ilyenkor az egyetlen megoldást a páramentesítés adja.

Képesek a légkondik párátlanítani?

Természetesen igen.

Az első klímát egy nyomdában helyezték üzembe, ahol nem hűtenie kellett, hanem a klíma páramentesítő funkciója került a figyelem középpontjába. A papír feldolgozásához állandó hőmérséklet és páratartalom kell, amit csak külső, gépi segítséggel lehet megoldani.

Az egészet úgy tudjuk elképzelni, mint amikor kiteszünk egy hideg pohár vizet az asztalra. A vízcseppek lassan elkezdenek elfolyni a pohár oldalán, ami valójában a pára. A klímában a lehűtött hőcserélőn kondenzálódik a pára, így nem a lakásban lesz, hanem hatékonyan szabályozható.

A klíma párátlanítása nagyon fontos, miközben télen és nyáron is használhatjuk. A nyári hónapok során a nagyon párás levegőben jobban fogunk izzadni.

Úgy érezhetjük, hogy a testünk folyton kicsit nedves, ami sajnos a falakra, az ablakokra és a bútorokra is igaz. Nyáron a klíma páramentesítő funkciójával könnyedén lehűthetjük a lakást, így újra pihenhetünk. Télen megint érezni fogjuk a hideg pára hatását, ami most a falakon és az ablakokon csapódik le, ahol szinte előkészíti a penésznek a helyet. Hiába megy a központi fűtés, ha páragondokkal nézünk szembe, akkor sosem lesz igazán száraz a lakás.

Klíma páramentesítő funkció

A páramentesítés a következőképpen történik: a kültéri egység hűtőközeget adagol a beltéri egységbe, ahol a hideg hőcserélőn gyorsan és hatékonyan kicsapódik a felesleges pára. A vízcseppek a tálcára kerülnek, és innen könnyen kivezethetők a lakásból. A cseppeknek a különlegessége, hogy szerves anyagokat is tartalmaznak, van bennük házi por és más lebegő részecskék, így nyugodtan felhasználhatjuk a virágok locsolására.

Az egyszerűbb készülékek úgy tudnak klímával párátlanítani, hogy lelassítják a beltéri egység ventilátorát, és közben fokozatosan járatják a kültéri egységet. Innentől kezdve a beltéri egység hűlni kezd, és amikor eléri az alacsony hőmérsékletet, akkor a pára egyszerűen kicsapódik. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot szabályozni lehessen, a beltéri egységnek +1 fokon kell maradni. Ez folyamatos hűtést jelent, azonban nem minden eszköz képes rá. A hagyományos ON-OFF klímák nem tudják szabályozni a hőmérsékletet, így itt nem számít hatékonynak a páramentesítés.

Akkor használjuk a páramentesítő funkciót, ha inverteres klímával rendelkezünk. Szerencsére ma már csak inverteres klímát lehet kapni, úgyhogy ez a kikötés nem szokott problémát jelenteni.

Mennyire gazdaságos a légkondis párátlanítás?

A pára kicsapatása sok energiába kerül, amit a növények, a teregetés, a rendszeres főzés tovább szokott nehezíteni. Természetesen vannak olyan klímák, amik automatikusan döntenek a hűtés és a párátlanítás funkciójáról, ilyenkor a készülék választja ki, hogy melyik az olcsóbb megoldás.

A téli párátlanításról szintén hasonló adataink vannak, nem éri meg csak ezért járatni az eszközt. Sokkal jobban járunk, ha pár fokot melegítünk a beltér hőmérsékletén, így a falak és az ablakok maguktól is száradni kezdenek. Amennyiben kifejezetten párátlanításra vágyunk, egyéb megoldásokat is bevethetünk.

Nemcsak klímával csökkenthetjük a páratartalmat

Az épületek hőszigetelése és az ablakok minősége sok mindent elmond a beltéri páratartalomról. Ha nem akarunk penészes falaktól szenvedni, akkor több extra lehetőséget bevethetünk.

Az egyik legfelkapottabb a mobil páramentesítő. Ez a készülék a hátulján szívja be a levegőt, majd egy hűtőközeg segítségével lehűti azt. A kicsapódó pára a készülék tartályában gyűlik össze, miközben a levegő áthalad egy melegítő rendszeren, majd visszafújja a helyiségbe. A készülék előnye, hogy azonnali megoldást kínál, és akár szobáról szobára is mehetünk vele, viszont a működése nem nevezhető csendesnek. Ha télen és az átmeneti időszakban akarunk megszabadulni a párától, akkor ez a legjobb módszer.

A legolcsóbb megoldás a szellőztetés szokott lenni. Nincs más dolgunk, mint 15 percen keresztül kitárni az ablakokat, hogy friss levegő jusson be a házba.

Ha olyan helyen élünk, ahol amúgy is alacsony a kinti páratartalom, akkor segít elkerülni a penészesedést.

Az emberek télen nem szoktak örülni a szellőztetésnek, azonban nem kell órákig nyitva hagyni az ablakot. A szakértők szerint 15-20 perc bőven elegendő szokott lenni.

Ma már létezik kémiai úton történő párátlanítás is, amihez valamilyen vízmegkötő anyagra lesz szükségünk. Egyre több boltban találunk olyan anyagokat, amik szó szerint magukba szívják a vizet. A nátrium-szulfát, a magnézium-szulfát vagy a közönséges konyhasó is kristályosodik, a színbeli eltérés miatt tudni fogjuk, amikor elérkezik a csere ideje. Ez csendes és olcsó megoldás, azonban kevés nedvességet tud megkötni.

Összegzésként

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben