Visszahívást kérek

Mi az ideális elhelyezése a klíma kültéri egységnek?

Manapság egyre többen vásárolnak klímaberendezést otthonukba, annak érdekébe, hogy komfortosabbá tegyék a légkört. Sok mindenen múlhat az, hogy a megvásárolt klímaberendezésünk végül pontosan hol fog helyet kapni.

Mi az ideális elhelyezése a klíma kültéri egységnek?

Legyen szó akár a beltéri, akár a kültéri egység felszereléséről, ezeknek az elhelyezéséről, a helyük kiválasztásáról minden esetben a szakembernek kell döntenie.

A kültéri egység tekintetében a legfontosabb talán az, hogy az adott ingatlan milyen típusú.

Szerelés szempontjából ugyanis egyáltalán nem mindegy hogy az érintett ingatlan egy családi ház, egy panel vagy garzonlakás, vagy társasház.

Ha családi házról beszélünk, jóval egyszerűbb dolgunk van, ám ha társasházról, vagy panel lakásról van szó, ahol bizonyos helyeket másokkal is meg kell osztanunk (például lépcsőház) akkor ez esetben más emberek véleményét is ki kell kérnünk a klímánkkal kapcsolatosan.

Mi a teendő a klíma kültéri elhelyezésével ha társasházban élünk?

Mielőtt felvesszük a kapcsolatot a klímaszerelővel, aki majd a későbbiekben el fogja végezni nálunk a beszerelést, és a berendezés üzembe helyezését, a közös képviselőt kell felkeresnünk, és megkérdeznünk néhány fontos dologról.

Ha társasházról van szó, akkor minden esetben értesítenünk kell a lakás közös képviselőjét arról, hogy klímát szeretnénk vásárolni otthonunkba, legyen a lakás a tulajdonunk, vagy legyünk albérlők.

A közös képviselővel ezután konzultálnunk kell a kültéri egység elhelyezéséről. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy ez az egység egy közös területen kapna helyet (folyosó, közös udvar, vagy lépcsőház) ilyen esetben pedig nem csak a közös képviselő, hanem az ott élő szomszédok véleményét is ki kell kérnünk ezzel kapcsolatban.

Sajnos ha erről valamilyen oknál fogva elfelejtünk szólni a többi lakónak, az rengeteg konfliktushelyzetet szülhet a későbbiekben. Ha a vita nagyon elfajul, akár pereskedés útján a többi lakó le is szereltetheti velünk a kültéri egységet az épületről.

A klíma kültéri egységei rengeteget korszerűsödtek az elmúlt évek folyamán.

Ennek ellenére, bár napközben az utcai zaj mellett egyáltalán nem tűnnek hangosnak, éjjel, egy olyan szomszéd számára, aki nyáron nyitott ablak mellett szeret aludni, igen kellemetlen zajforrást jelenthet. 

Ezért nem szeretik sokan ha a kültéri egység közös folyosón vagy lépcsőházban kap helyet.

Ha az ingatlan különálló terasszal rendelkezik, akkor tökéletes megoldás lehet az, ha ez a kültéri egység a teraszunkon fog helyet kapni.

Itt ugyanis nagyobb az esélye annak, hogy egy szomszédnak sem fog majd problémát okozni. Ám ha valamelyik lakó ablaka pont a mi teraszunkra nyílik, biztos ami biztos alapon egy elvi beleegyezést jó ha kérünk tőle.

A klíma kültéri egységének mérete és helyigénye

Egyáltalán nem azon múlik, hogy hova lesz felszerelve a berendezés kültéri egysége, hogy nekünk éppen hol tetszik a legjobban.

Beszerelés során nem utolsó szempont az sem, hogy a berendezés kültéri egysége olyan helyre kerüljön, ahol elfér, mérete nem fog a későbbiekben problémát okozni. A tető szerkezete, egy terasz födém, vagy egy ott futó gázcső is befolyásolni tudja az egység elhelyezését.

A gép tetejétől számítva ugyanis legalább 10-15 cm-t kell majd kihagynia, ami miatt az alja, a berendezés felett elhelyezkedő födém, vagy akár tetőszerkezettel együtt 80 cm is lehet, ez pedig akkor tud problémát okozni ha éppen alatta szeretnénk elhaladni.

Mire kell figyelni a klíma elhelyezésénél?

Elhelyezés során fontos szem előtt tartanunk a másik lényeges tényezőt is, mely befolyásolni tudja még a kültéri egység helyét. A kültéri egység bekötő csonkjaira, és elektromos csatlakozóira is gondolnunk kell ilyenkor! Ezek pedig, ha a géppel szemben állunk, jobb oldalon találhatóak, így a helyét is ennek megfelelően kell kialakítani, hiszen emiatt az adott falszakaszra ahova fel szeretnénk tenni merőlegesen, a jobb oldalfaltól vagy esetleg ablaktól minimum 25 cm-es távolságot kell tartanunk. Ez a hely azért szükséges, hogy a szakember bekötés, és később a karbantartási munkálatok során kényelmesen hozzá tudjon férni az egységhez a különböző szerszámokkal, melyeket majd használni fog.

A fali konzol mellett a kültéri egységet elhelyezhetjük akár a földön is, talpkonzol segítségével. Ilyenkor erre a talpkonzolra lesz rögzítve az egység, és helyt kaphat lapos tetőn, kertben, udvaron vagy akár a teraszon is. A méreteket tekintve a talpkonzol 10 cm-re fogja majd a kültéri egységet megemelni. Kiváló megoldás lehet ez is, hiszen a talpkonzol nem csak plusz stabilitást, hanem rezgéscsillapítást is nyújt a klímánk számára.

A klíma beszerelését mindenképpen egy erre szakosodott szerelővel kell elvégeztetnünk. Semmiképp ne álljunk neki saját magunk beszerelni és üzembe helyezni a készüléket. A szakember megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkezik, így sokkal egyszerűbben, szakszerűbben és profibban fogja tudni elvégezni a munkát, mint ahogy azt mi tennénk.

A klímaberendezés beszerelésének és a kül- illetve beltéri egységek elhelyezésére szigorú szabályok, és feltételek vannak.

Miket tartsunk szem előtt, mielőtt kiválasszuk a klímaberendezésünket?

A klímákról összességében elmondhatjuk, hogy tökéletesek lehetnek a magasabb életminőségünk megalapozásához, legyen szó otthonunk vagy munkahelyünk komfortosabbá tételéről. Mivel laikusként könnyen elveszhetünk a rengeteg típus, márka, és információ között, vásárlás előtt célszerű kikérni egy hozzáértő szakember véleményét is, hogy klímánkkal a későbbiek során maximálisan meg legyünk majd elégedve. Nem mindegy a berendezés ára sem, és az sem hogy hova fog felkerülni a bel-és a kültéri egység sem. Elengedhetetlenül fontos a szakszerű munkavégzés, saját magunk és környezetünk biztonsága érdekében, ezért mindenképpen bízzuk szakemberre a légkondi felszerelését, és üzembe helyezését is.

Klímaszerelési tanácsok és tudnivalók

Segítségre van szüksége? Blogunkból mindent megtud, amit klímavásárlás előtt és utána is érdemes tudnia.

bővebben